Ruokavaikuttaja Mari Moilanen kertoo, että omenapiirakka voi saada helposti uudenlaisen ilmeen pienillä muutoksilla.
Hänen mukaansa ohueksi kaulittu voitaikinapohja antaa piirakalle rapeutta ja tekee kokonaisuudesta kevyemmän.
– Tällä omenapiirakalla hurmaat niin perheen kuin vieraatkin. Rapean, ohuen pohjan päälle on siivutettu komea keko happaman makeaa omenaa. Piirakan pinnassa on upea kiilto ja maku on kuin ranskalaisen leipomon herkuissa, ruokavaikuttaja Mari Moilanen kertoo.
Kokeile ammattilaisten kikkaa
Mari vinkkaa myös viimeistelyyn liittyvästä ammattilaiskikasta. Kuuman piirakan päälle sivelty aprikoosihillo tuo pinnalle houkuttelevan kiillon ja täydentää makua.
– Hillo myös tasapainottaa piirakan makua. Jos omenat ovat – kuten kunnon omppupiirakassa kuuluukin – happamanpuoleisia tai mauttomia, antaa hillo niihin myös makeutta ja lisämakua.
Moilasen mukaan näin valmistettu omenapiirakka tuo mieleen ranskalaisen leipomon.
Mari Moilasen omenapiirakka
(8 hengelle)
Ainekset
- 1 iso voitaikinalevy
- 1 kananmuna
- 5 pientä hapanta kotimaista omenaa
- 1 sitruunan mehu
- 1/4 dl ruokosokeria
- 1/2 tl kanelia
- 25 g voita kuutioina
- 4 rkl aprikoosihilloa
Valmistusohjeet
- Sulata voitaikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan. Kaulitse taikina hieman ohuemmaksi, noin 25 cm x 35 cm kokoiseksi levyksi.
- Nosta taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Viillä kevyesti veitsen kärjellä taikinalevyn reunoihin muutaman sentin paksuiset reunat ja pistele levyn keskiosa haarukalla. Voitele taikinan reunat vatkatulla kananmunalla.
- Viipaloi omenat. Asettele omenaviipaleet voitaikinalevyn päälle ja purista päälle sitruunan mehu. Ripottele päälle ruokosokeri, kaneli ja voikuutiot.
- Paista omenapiirakkaa 200 asteessa noin 25–30 minuuttia, kunnes taikina on kauniin kullanruskea ja kypsä.
- Anna omenapiirakan jäähtyä hetki. Lämmitä sillä aikaa aprikoosihillo mikrossa tai kattilassa juoksevaksi. Sivele omenapiirakan pinta aprikoosihillolla.
Resepti: Mari Moilanen
Lähde: Iltalehti