Yleisin moka pilaa perunamuusin – ammattilainen kertoo miten vältät liisterimäisen lopputuloksen.

Perunamuusi on suomalaisen keittiön klassikko, mutta moni myös tietää, kuinka helposti se voi mennä pilalle. Herkuttelijan ruokatoimittaja Mari Saarisen mukaan yleisin virhe on yksinkertainen: perunat keitetään liian pehmeiksi ja muusia vatkataan liikaa.

Kun perunat ylikeitetään, niiden solurakenne hajoaa ja tärkkelys vapautuu veteen. Tämä tekee muusista raskasta ja tahmeaa.

Capture
Kuva: herkuttelija.fi

Ylimääräinen vatkaus vain pahentaa ongelmaa

– Moni yrittää pelastaa tilannetta vatkaamalla lisää, mutta se pahentaa ongelmaa, Herkuttelijan ruokatoimittaja Mari Saarinen muistuttaa.

Asiantuntijoiden mukaan muusi onnistuu parhaiten, kun perunat keitetään juuri kypsiksi, nesteet lisätään lämpiminä ja sekoitus tehdään varovasti käsin.

– Sähkövatkain on perunamuusin pahin vihollinen toimittaja, Mari toteaa.

Myös perunalajike vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen. Kiinteät lajikkeet, kuten Siikli tai Annabelle, sopivat paremmin salaatteihin, kun taas muusiin kannattaa valita jauhoinen peruna, esimerkiksi Pito, Puikula tai Rosamunda.

Kun perunat keitetään maltilla, maito ja voi lisätään lämpiminä ja muusi soseutetaan käsin, lopputulos on kuohkea ja voinen.

LUE MYÖS: Ylivoimaisesti paras tapa syödä muikkuja – ei tarvita kuin suolaa ja voita (Kalajutut.fi)