Ruokatoimittaja ja martta Outi Mehto vinkkasi erityisen rapsakan omenapiirakan salaisuuden.
Syksyn omenasato on juuri nyt parhaimmillaan, ja omenapiirakka nousee jälleen haetuimpien reseptien kärkeen.
Täydellisessä omenapiirakassa yhdistyvät rapea pinta ja mehevä sisus. Karamellimaisen kuoren salaisuus piilee sulatetun voin ja siirapin liitossa.
Taikina levitetään omenapalojen päälle kuin omenapaistoksessa, ja piirakka nautitaan hieman lämpimänä kylmän vaniljajäätelön kanssa.
Outi vinkkaa, että tuore inkivääri antaa piirakalle yllättävän, mutta hurmaavan säväyksen.
Rapean mehevä omenapiirakka
- 700 g omenoita
- 150 g voita
- 1 ½ dl sokeria
- 1 dl siirappia
- ½ dl kuohukermaa
- 3 dl kaurahiutaleita
- 1 ½ dl vehnäjauhoja
- ½ tl leivinjauhetta
- ½ tl suolaa
- ½ l vaniljajäätelöä
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Paloittele omenat kuorineen ja laita palat piirakkavuoan pohjalle.
- Laita voi, sokeri, siirappi ja kerma pieneen kattilaan, kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos on tasaista. Nosta kattila liedeltä ja sekoita loput ainekset taikinan joukkoon.
- Levitä taikina tasaisesti omenapalojen päälle.
- Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 25 min, kunnes pinta on saanut hyvin väriä. Tarkkaile paistumista, ettei se kuitenkaan pala. Nosta uunista ja anna jäähtyä – pinta rapeutuu jäähtyessä. Tarjoa hieman lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.
Lähde: IS / Outi Mehto