Sienisyksy on nyt parhaimmillaan – ja mikä olisikaan parempi tapa nauttia metsän antimista kuin lämmin, itse tehty sienipiirakka?
Valmis lehtitaikina tekee leipomisesta vaivatonta: sulata se hyvissä ajoin, niin taikina on pehmeää ja helposti kaulittavaa, ilman hermojen kiristymistä.
Kantarellit ja suppilovahverot ovat varmoja valintoja syksyiseen piirakkaan. Ne ovat helppoja löytää, runsaita ja puhtaita sieniä, joista kumpikin maistuu erinomaiselta myös pakastamisen tai kuivaamisen jälkeen.
Esikypsennä sienet ennen pakastusta paistamalla niistä nesteet pois – tai kuivaa suppilovahverot, jolloin niiden maku tiivistyy ja sopii mainiosti mausteeksi vaikkapa lihapulliin tai kastikkeisiin.

Sienipiirakka
Ainekset
- 500 g iso lehtitaikinalevy
- Noin 8 dl kantarelleja ja/tai suppilovahveroita
- oliiviöljyä paistamiseen
- muutama oksa tuoretta timjamia
- suolaa
- mustapippuria
- pieni pala parmesaanijuustoa
- 100 g ruohosipulituorejuustoa
- 100 g ranskankermaa
- puolikas punasipuli
- 1 luomusitruunan kuori raastettuna
Valmistusohjeet
- Ota taikina sulamaan pakkauksen ohjeen mukaan.
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Paista puhdistettuja sieniä kuumalla pannulla niin, että nesteet irtoavat.
- Kun nestettä ei enää irtoa, lisää pannulle loraus oliiviöljyä ja pari oksaa timjamia ja paista sieniä vielä hetki.
- Laita taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja kauli taikinaa ohuemmaksi levyksi.
- Leikkaa terävällä veitsellä noin 1 senttimetrin reunus levyn ympäri siten, ettei veitsi osu pohjaan asti.
- Levitä tuorejuusto pohjalle ja sen päälle ranskankerma.
- Kaada päälle sienet ja mausta suolalla ja pippurilla.
- Ripottele päälle parmesaanilastuja, renkaiksi leikattu punasipuli ja sitruunankuoriraaste.
- Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Koristele lopuksi timjaminoksilla.
Resepti: IL