Karjalanpiirakka uunipellillä on loistava arkiherkku koko perheelle – se valmistuu vaivatta ilman turhia kikkailuja.

Voit tehdä piirakan pintaan taikinasta ristikon, jos haluat lisää rapeutta – tässä reseptissä taikinaa on käytetty kuitenkin vain pohjassa.

Karjalanpiirakka pellillä

Ainekset

(1 uunipellillinen, noin 40 × 30 cm)

Kuoritaikina

  • 2 dl vettä
  • ½ tl suolaa
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl öljyä (valinnainen, helpottaa kaulimista)

Riisitäyte

  • 2 dl puuroriisiä
  • 1 l maitoa
  • 1 tl suolaa
  • (halutessa 1 rkl voita puuron keittoon)

Voiteluun

  • 50 g voita
  • 1 dl kuumaa maitoa.

Valmistusohje

1. Keitä täyte

  1. Kiehauta maito kattilassa.
  2. Lisää riisit ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 40 min, kunnes puuro on pehmeää ja paksua.
  3. Mausta suolalla ja jäähdytä täyte huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä.

2. Tee taikina

  1. Sekoita vesi ja suola kulhossa.
  2. Lisää ruis- ja vehnäjauhot vähitellen ja sekoita käsin tai koneella napakaksi taikinaksi.
  3. Lisää lopuksi öljy, jos käytät.
  4. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä uunipellin kokoiseksi levyksi (noin 2–3 mm paksuksi).

3. Kokoa piirakka

  1. Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle uunipellille.
  2. Levitä jäähtynyt riisipuuro tasaisesti päälle, mutta jätä noin 1 cm reunat vapaaksi.
  3. Käännä tai rullaa reunat kevyesti ylös, ettei täyte valu ulos.

4. Paista

  • Paista 250 °C uunissa (ylä- ja alalämpö) noin 15–20 minuuttia, kunnes reunat saavat kauniin värin ja puuro on saanut hieman pintaa.

5. Voitele heti paiston jälkeen

  1. Sekoita sulatettu voi ja kuuma maito.
  2. Voitele koko piirakka kauttaaltaan seoksella heti uunista ottamisen jälkeen.
  3. Peitä piirakka leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä noin 10 minuutiksi, jotta pinta pehmenee ja vetäytyy.

Jaa resepti ystävillesi!

LUE MYÖS: Tämä mustikkapiirakka sopii syksyyn kuin nakutettu – salaisuus piilee tässä mausteessa (Marjastaja.fi)