Karjalanpiirakka uunipellillä on loistava arkiherkku koko perheelle – se valmistuu vaivatta ilman turhia kikkailuja.
Voit tehdä piirakan pintaan taikinasta ristikon, jos haluat lisää rapeutta – tässä reseptissä taikinaa on käytetty kuitenkin vain pohjassa.
Karjalanpiirakka pellillä
Ainekset
(1 uunipellillinen, noin 40 × 30 cm)
Kuoritaikina
- 2 dl vettä
- ½ tl suolaa
- 4 dl ruisjauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl öljyä (valinnainen, helpottaa kaulimista)
Riisitäyte
- 2 dl puuroriisiä
- 1 l maitoa
- 1 tl suolaa
- (halutessa 1 rkl voita puuron keittoon)
Voiteluun
- 50 g voita
- 1 dl kuumaa maitoa.
Valmistusohje
1. Keitä täyte
- Kiehauta maito kattilassa.
- Lisää riisit ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 40 min, kunnes puuro on pehmeää ja paksua.
- Mausta suolalla ja jäähdytä täyte huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä.
2. Tee taikina
- Sekoita vesi ja suola kulhossa.
- Lisää ruis- ja vehnäjauhot vähitellen ja sekoita käsin tai koneella napakaksi taikinaksi.
- Lisää lopuksi öljy, jos käytät.
- Kauli taikina jauhotetulla pöydällä uunipellin kokoiseksi levyksi (noin 2–3 mm paksuksi).
3. Kokoa piirakka
- Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle uunipellille.
- Levitä jäähtynyt riisipuuro tasaisesti päälle, mutta jätä noin 1 cm reunat vapaaksi.
- Käännä tai rullaa reunat kevyesti ylös, ettei täyte valu ulos.
4. Paista
- Paista 250 °C uunissa (ylä- ja alalämpö) noin 15–20 minuuttia, kunnes reunat saavat kauniin värin ja puuro on saanut hieman pintaa.
5. Voitele heti paiston jälkeen
- Sekoita sulatettu voi ja kuuma maito.
- Voitele koko piirakka kauttaaltaan seoksella heti uunista ottamisen jälkeen.
- Peitä piirakka leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä noin 10 minuutiksi, jotta pinta pehmenee ja vetäytyy.
Jaa resepti ystävillesi!