Kannelliseen lasipurkkiin valmistettu salaatti säilyy useamman päivän tuoreena.

Tässä salaatissa idea on yksinkertainen mutta toimiva: ainekset ladotaan lasiseen, kannelliseen purkkiin kerroksittain, ja vasta juuri ennen syömistä purkkia ravistellaan, jolloin kastike ja muut ainekset sekoittuvat tasaisesti.

Bistron keittiömestari Risto Mikkola kertoo Iltalehdelle innostuneensa tästä konseptista itsekin ja valmistaneensa sitä monesti:

– Purkkiin tehty salaatti säilyy hyvänä monta päivää. Syy on siinä, etteivät kerroksittain olevat kasvikset ole kastikkeessa, Mikkola toteaa.

Pinoa ainekset oikeassa järjestyksessä

Säilyvyyden salaisuus on oikeassa järjestyksessä: kastike lisätään aina ensimmäisenä purkin pohjalle. Sen päälle tulevat muut ainekset kerroksittain.

– Mitä kosteampi raaka-aine, sitä alemmas se tulee. Hiilarit ja kasvikset pohjalle, proteiinit päälle. Mikkola vinkkaa.

Kastike on olennainen osa tätä salaattia – se tuo makua eikä sitä kannata jättää pois. Muuten resepti on joustava: raaka-aineita ja kastikkeen makumaailmaa voi muokata oman maun mukaan. Jos kaipaat enemmän hapokkuutta, sitruunamehua voi lisätä reilummin. Oleellista on vain, että kastike on pohjalla ja muut ainekset sen päällä oikeassa järjestyksessä.

farm green food hydroponic agriculture garden 1440659 pxhere.com
Kuva: pxhere.com

Proteiiniksi kelpaa melkein mikä vain

Proteiiniksi Mikkola ehdottaa esimerkiksi kanaa, savukalaa, katkarapuja tai kinkkusuikaleita. Kastikkeen voi tehdä majoneesista tai kermaviilistä, ja kauden kasvikset tuovat mukavaa vaihtelua.

Purkkia ei kannata täyttää aivan ääriään myöten, jotta ravistelu onnistuu ja kastike sekoittuu kunnolla. Kun olet hölskyttänyt salaatin, kaada se lautaselle ja nauti.

Kala-makaronisalaatti purkissa

3 purkkia

  • 6 dl keitettyä makaroneja
  • 300 g luonnonkalasäilykettä
  • 1 punasipuli viipaleina
  • 1 paprika suikaleina
  • 1 tuore kurkku viipaleina
  • 3 dl kirsikkatomaatteja puolitettuna
  • 1 dl tilliä hakkeena

Kokoaminen

  1. Kokoa salaatti purkkiin seuraavassa järjestyksessä.
  2. Noin 1 l lasipurkin pohjalle ensin salaatinkastiketta. Sitten makaronia, kurkkua, tomaattia, punasipulia, paprikaa, luonnonkalaa ja tilliä.
  3. Sulje purkki ja säilytä jääkaapissa.

Salaatinkastike

  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 rkl sinappia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 0,5 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
  1. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään tasaiseksi.

Lähde: Iltalehti

LUE MYÖS: Unohdettu vanhanajan herkku valmistuu puolukoista – isoäitien bravuuri (Marjastaja.fi)