Pikkelöity nauris on mainio kesäherkku, jota kannattaa kokeilla.

Nauris on todella vanha viljelykasvi, jota käytettiin aina 1800-luvulle saakka Suomessa samalla tavoin kuin perunaa nykyään. 

Naurista voi syödä sellaisenaan tai lisätä esimerkiksi pataruokiin – oma suosikkitapani käyttää naurista on kuitenkin ehdottomasti pikkelöinti.

Pikkelöity nauris on ihanan raikas ja rapsassa.

ChatGPT Image 25. toukok. 2025 klo 13.28.24
Kuva: herkuttelija.fi

Pikkelöidyt nauriit

Ainekset:

  • 3–4 keskikokoista naurista
  • 2 dl vettä
  • 1 dl väkiviinaetikkaa (tai omenaviinietikkaa miedompaan makuun)
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 5 kokonaista maustepippuria, 1-2 laakerinlehteä
  • Valinnainen: fenkolinsiemeniä tai tilliä

Valmistus:

  1. Kuori nauriit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi tai suikaleiksi.
  2. Laita ne puhtaaseen lasipurkkiin.
  3. Kiehauta kattilassa vesi, etikka, sokeri ja suola sekä valitsemasi mausteet.
  4. Kaada kuuma liemi nauriiden päälle niin, että ne peittyvät.
  5. Sulje purkki ja anna jäähtyä huoneenlämmössä.
  6. Säilytä jääkaapissa. Parhaimmillaan 1–2 päivän kuluttua, mutta säilyy muutamia viikkoja.

Vinkkejä:

  • Saat nauriista kauniin värisiä lisäämällä joukkoon hieman punasipulia tai raastettua punajuurta.
  • Mausteisempi versio: Kokeile lisätä chiliä tai inkivääriä.
  • Maistuu hyvältä kalaruokien kanssa ja miksei myös hampurilaisen välissä!

Maukkaita herkkuhetkiä!