Täydellisten sämpylöiden valmistuksessa tulee ottaa huomioon muutama seikka.

Uunituoreen sämpylän tuoksu luo kodikkaan tunnelman, jota on vaikea päihittää. Jo pelkkä ajatus tuoreen sämpylän päälle levitetystä voinokareesta saa veden kielelle.

Vaasan Oy:n tuotekehittäjä Vesa Leinonen jakoi pari vinkkiä, joilla sämpylöistä tulee täydellisiä.

1. Käytä kiertoilmaa. Moni paistaa sämpylät tasalämmöllä, mutta parhaan lopputuloksen saamiseksi paistamisessa kannattaa käyttää kiertoilmaa. Kiertoilmatoiminnolla paistetut sämpylät kypsyvät tasaisesti, ja sämpylät saavat pinnalleen tasaisen värin.

2. Lisää uuninpohjalle 75 ml vettä. Vesi muodostaa uuniin höyryä, joka tuo leipiin kauniin paistovärin ja antaa leiville kauniin kiillon.

Täysjyväiset vehnäsämpylät

  • Vesi 4 dl
  • Hiiva 30 g
  • Suola 11 g
  • Sokeri 20 g
  • Täysjyvävehnäjauho 330 g (5 dl)
  • Puolikarkea vehnäjauho 330 g (5 dl)
  • Leivontamargariini (huoneenlämpöinen) 30 g

Valmistusohjeet:

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi leivontakulhoon ja liota hiiva veteen.

2. Jos teet taikinan yleiskoneella, voit laittaa kuivat aineet ja margariinin kerralla yleiskoneen kulhoon. Jos vaivaat taikinan käsin, lisää ensin suola ja sokeri ja sen jälkeen jauhot osissa, ja viimeisenä margariini.

3. Vaivaa taikinaa niin kauan, että siihen muodostuu hyvä sitko. Anna taikinan turvota 30 minuuttia.

4. Muotoile taikinasta sämpylöitä ja anna sämpylöiden nousta uunipellillä leivontaliinan alla noin tunti, kunnes sämpylät ovat nousseet kuohkeiksi.

5. Paista sämpylöitä uunin keskiosassa noin 12 minuuttia, kunnes niissä on kaunis ruskea paistoväri.

Resepti: Vaasan