
Mustaherukka-chutney toimii loistavasti esimerkiksi grilliruokien, juustojen tai riistaruokien lisukkeena.
Mustaherukka oli ennen vanhaan erityisen suosittu, mutta nykyään sitä tapaa pihoilla harvemmin ja harvemmin. Mustaherukan ihana tuoksu tuo ainakin itselläni mieleen mummolan ja lapsuuden.
Mustaherukasta voi mehun, hillon ja hyytelön lisäksi valmistaa vaikkapa chutneyta.

Mustaherukka-chutney
Ainekset:
- 5 dl mustaherukoita (tuoreita tai pakastettuja)
- 1 sipuli, hienonnettuna
- 1 valkosipulinkynsi, murskattuna
- 1 dl sokeria (fariini tai ruokosokeri toimii hyvin)
- 0,5 dl väkiviinaetikkaa tai omenaviinietikkaa
- 0,5 dl vettä
- 1 tl raastettua tuoretta inkivääriä (tai 0,5 tl kuivattua)
- 0,5 tl kanelia
- 0,25 tl jauhettua neilikkaa
- 0,25 tl chilihiutaleita tai tuoretta chiliä (makuasi mukaan)
- ripaus suolaa
Valmistusohje:
- Kuullota sipuli ja valkosipuli miedolla lämmöllä pienessä tilkassa öljyä kattilassa, kunnes ne pehmenevät.
- Lisää kattilaan kaikki loput ainekset.
- Kuumenna kiehuvaksi, alenna sitten lämpöä ja keitä miedolla lämmöllä n. 30–40 minuuttia, välillä sekoittaen, kunnes chutney on sakeaa ja mehevästi hillomaista.
- Tarkista maku – lisää tarvittaessa sokeria, suolaa tai chiliä.
- Anna jäähtyä ja purkita puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilytä jääkaapissa. Maku syvenee muutamassa päivässä.
Vinkit:
- Voit lisätä rusinoita tai omenaa tuomaan lisää rakennetta ja makeutta.