Savukala kruunaa kesäjuhlat – näin onnistut helposti kotona.

Savukalan valmistus on yllättävän vaivatonta ja palkitsee maukkaalla lopputuloksella – se sopii täydellisesti vaikka juhannuspöytään. Ennen savustamista kala kannattaa aina suolata, jotta sen maku ja rakenne pääsevät oikeuksiinsa.

Savustaminen käy monella tapaa

Savustukseen voi käyttää sähkösavustinta, perinteistä savustuspönttöä tai helppokäyttöistä savustuspussia. Kotikokin arkea helpottaa erityisesti sähkösavustin, jossa kala valmistuu lähes itsekseen. Voit savustaa kokonaisia kaloja, fileitä tai paloja. Rasvaisemmat kalat – kuten kirjolohi, muikku tai siika – pysyvät kypsennettäessä mehevinä ja ovat aloittelijallekin sopiva valinta.

Suolaus – makua pintaan ja sisään

Suolauksen voi tehdä nopeasti ripottelemalla merisuolaa kalan pinnalle tai käyttämällä suolalientä. Liemen valmistus on helppoa: keitä litra vettä ja lisää siihen desilitra merisuolaa. Jäähdytä liemi, kaada se kalan päälle ja anna kalan maustua noin puoli tuntia jääkaapissa.

Maku riippuu savustuspuruista

Savun makuun voi vaikuttaa savustuslastuilla – perinteinen leppä on varma valinta, mutta joukkoon voi sekoittaa vaikkapa omenapuun tai viskitynnyrin puulastuja. Pienen lisävivahteen antaa katajanoksa. Lastut kannattaa kostuttaa ennen käyttöä, jotta ne tuottavat runsasta savua ilman että syttyvät palamaan.

Kokeile laittaa savustuslastujen päälle muutama sokeripala – se antaa kalalle houkuttelevan, kullanruskean pinnan.

49787279136 8574c0195d c 1
Kuva: Flickr.com

Kypsennä sopivasti – älä liikaa

Savustusaika riippuu kalan koosta ja käytettävästä savustimesta. Esimerkiksi kilon painoinen lohifilee on yleensä valmis noin 20 minuutissa. Tärkeää on seurata kypsyyttä, jotta kala ei kuivu – kirjolohen voi antaa jäädä hieman roseeksi, jolloin se säilyttää mehukkuutensa.

Savustuspussin avulla savustat kalaa myös uunissa

Jos savustin puuttuu, ei hätää – valmis savustuspussi toimii uunissa. Pussiin laitetaan maustettu kala, ja uunissa se kypsyy savun maustamana ilman ylimääräisiä toimenpiteitä.

Tarjoiluvinkki juhannukseksi

Kokeile savustettua aurajuustolohta – herkku, joka tekee vaikutuksen.

Näin käytät sähkösavustinta oikein:

  1. Aseta savustin paloturvalliselle ja vakaalle alustalle.
  2. Lisää savustuspurut pellille ja aseta pelti paikoilleen.
  3. Laita maustettu kalafilee ritilälle nahkapuoli alaspäin.
  4. Sulje kansi ja savusta noin 20–25 minuuttia, riippuen kalan koosta.
  5. Tarkista kypsyys – vältä ylikypsennystä.
fish cook vertebrate salmon norway sea fish 732651 pxhere.com
Kuva: pxhere.com

Miedosti savustettua aurajuustolohta

Ainekset

  • 800 g kirjolohta (ruodottomana fileenä)
  • rypsiöljyä
  • 0,5 tl hienoa merisuolaa
  • 1 tl hienoa sokeria
  • aurajuustoa
  • 1 tl roseepippuria

Valmistusohjeet

  1. Kuivaa kalan pinta.
  2. Sivele kalan nahkapuolelle hieman rypsiöljyä.
  3. Leikkaa kalafileeseen pitkittäin noin pari senttiä syvä viilto. Mausta kala suolalla, sokerilla ja roseepippurilla.
  4. Murustele aurajuustoa kalan päälle ja laita hieman juustoa pitkän viillon sisään.
  5. Kalan voi savustaa joko savustuspussissa, sähkösavustimessa tai savustuspöntössä.

Savustus sähkösavustimessa:

  1. Levittele iso kourallinen savustuspuruja sekä pari sokeripalaa savustuspöntön pellille. Laita maustettu kirjolohifilee savustuspöntön ritilälle odottamaan. Kuumenna sähkösavustin. Päästä ensimmäinen savu ulos ja kuumenna uudestaan. Laita kirjolohifilee ritilän avulla savustuspönttöön ja sulje luukku. Savusta kirjolohifileetä noin 8 minuuttia. Loppukypsennä kirjolohifilee 180 °C-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia tai kunnes kala on mehevän kypsää. Kalaa ei saa ylikypsentää jottei se kuivu! Kalan voi myös jättää roséeksi.

Lähde ja resepti: Iltalehti