Jos kaipaat makaronilaatikosta mehevämpää ja täyteläisempää versiota, kokeile vaihtaa perinteinen munamaito juustokermaan.
Söin tätä eilen mummoni luona ja vertailun vuoksi hän oli tehnyt perinteisen laatikon uuden version rinnalle. Kaikki perheenjäsenet olivat sitä mieltä, että kolmen juuston kermalla valmistettu makaronilaatikko oli paremman makuinen.
Kerma-juustoversio on pehmeä, mehevän juustoinen ja erityisen maukas – täydellinen vaihtoehto niille, jotka eivät halua tai voi käyttää kananmunaa.

Makaronilaatikko juustokermalla
Ainekset
(4–6 annosta)
Pohja
- 300 g makaronia (tai täysjyvämakaronia)
- 400 g jauhelihaa (nauta, naudan ja porsaan seos tai kasviproteiinijauhis)
- 1 sipuli
- 1–2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl rypsiöljyä tai voita
- ½ tl mustapippuria
- 1 tl suolaa
- 1 rkl soijakastiketta (antaa syvyyttä)
- (halutessa) 1 tl paprikajauhetta tai yrttimaustetta
Juustokermaseos
- 3 dl kuohukermaa tai ruokakermaa (voit myös käyttää valmista juustolla maustettua kermaa)
- 2 dl maitoa (tai kaurajuomaa)
- 2 dl juustoraastetta (esim. emmental, cheddar tai mozzarella)
- 1 tl Dijon-sinappia (valinnainen, korostaa juuston makua)
- ½ tl mustapippuria
Pinnalle
- ½ dl juustoraastetta
- 2 rkl korppujauhoja
Valmistus
- Keitä makaronit:
Keitä reilussa suolavedessä lähes kypsiksi (noin 2 minuuttia alle keittoajan). Valuta ja jätä odottamaan. - Valmista jauhelihaseos:
Kuumenna öljy tai voi pannulla. Paista hienonnettu sipuli ja valkosipuli pehmeiksi.
Lisää jauheliha ja ruskista. Mausta suolalla, pippurilla, soijakastikkeella ja halutessasi paprikajauheella. - Tee juustokermaseos:
Kuumenna kattilassa kerma ja maito lähes kiehumispisteeseen.
Lisää juustoraaste ja sekoita, kunnes juusto sulaa ja kastike on tasainen.
Mausta mustapippurilla ja halutessa Dijon-sinapilla. - Yhdistä:
Sekoita makaronit ja jauhelihaseos uunivuokaan. Kaada päälle juustokermaseos ja sekoita kevyesti. - Viimeistele ja paista:
Ripottele pinnalle juustoraaste ja korppujauho.
Paista 200 °C uunissa noin 35–40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja kastike kuplii reunoilta.
Juustokokeiluja: kokeile sekoittaa emmentalin joukkoon vähän sinihomejuustoa, savujuustoa tai parmesaania syvempään makuun.
Twistejä: lisää sipulin joukkoon hieman paahdettua tomaattipyrettä tai aurinkokuivattuja tomaatteja.