Raparperipiirakka on klassikko, joka ei esittelyitä kaipaa.

Kesän makumuistoihin kuuluu olennaisesti mummon tekemä raparperipiirakka – mehevä, kirpeänmakea herkku, joka vie kielen mennessään. Tämä resepti on poimittu Ilta-Sanomien sivuilta.

Mummon raparperipiirakka viimeistellään muruseoksella, joka tuo siihen kivaa rapeutta, Ilta-Sanomien sivulla kerrotaan.

530183165 334e83566e c
Kuva: Flickr.com

Ainekset

  • 2 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 100 g sulatettua voita
  • 2 dl kermaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 4 dl vehnäjauhoja

Päälle

  • 1 ½ l pilkottuja raparpereja
  • 50 g pehmeää voita
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita pohjan aineet keskenään puuhaarukalla. Kaada voideltuun piirakkavuokaan.
  2. Levitä pilkotut raparperit taikinan päälle. Nypi pehmeä voi, jauhot ja sokeri muruiksi. Ripottele muruseos raparperien päälle.
  3. Nosta piirakka uuniin noin 30-40 minuutiksi. Paista ensin vartti 200 asteessa ja tiputa lämpö 175 asteeseen. Paista keskitasolla tai alempana. Korkealla paistettu piirakka palaa helposti. Tarkkaile uunia paiston aikana. Jäähdytä vähän ennen tarjoilua.
  4. Paistovinkki: Taikinasta riittää yhteen halkaisijaltaan n. 28 cm:n kokoiseen reunalliseen piirakkavuokaan tai kahteen pienempään. Myös lasagnevuoka; on sopiva tälle taikikinamäärälle. Piirakan voi myös paistaa pellillä, jolloin siitä tulee ohuempi. Paistoaika on tällöin n. 25-35 minuuttia. Paksumpi piirakka vaatii pidemmän paistoajan.

Resepti: Ruokala / Ilta-Sanomat