Tällaista laskiaispullaa et ole ennen nähnyt – katso miten nyhtöpulla valmistetaan.

Nyhtöpullaa ei leikata, vaan pullapaloja “revitään” irti käsin ja dipataan.

– Heittämällä paras laskiaispullani. Aivan käsittämättömän herkullinen, vaikka ulkonäkö onkin vähän hassu, Mari Moilanen kertoo Jotain maukasta -blogissaan.

Moilanen on useiden vuosien ajan kehitellyt erilaisia laskiaispullareseptejä, mutta nyt tuli täysosuma.

– Monkeybread-laskiaispulla on paras laskiaispulla, mitä olen koskaan syönyt. Ja se on paljon sanottu se, koska moni muukin tekemäni on ollut ihan laittoman hyvä, Moilanen toteaa.

Monkeybead laskiaispulla eli nyhtöpulla

1 iso pullakakku:

  • 3 dl maitoa
  • 1/2 pkt hiivaa
  • 3/4 dl kookossokeria
  • 1 muna
  • 1 tl jauhettua vaniljatankoa, vaniljauutetta tai yhden vaniljatangon siemenet
  • 1/2 rkl kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 9 dl spelttivehnäjauhoja
  • 75 g voita

Lisäksi:

  • 100 g voita sulatettuna
  • 150 g mantelimassaa

Sokeriseos:

  • 2 dl ruskeaa sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 2 tl aitoa vaniljaa jauheena

Kuorrute:

  • 1 1/4 dl tomusokeria
  • 1 rkl maitoa

Tarjoiluun:

  • 2 dl vispikermaa
  • 2 rkl tomusokeria
  • 1 tl aitoa vanijaa jauheena

Valmistusohjeet

1. Liuota hiiva maitoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma, muna, vanilja ja muna.

2. Lisää jauhot vähitellen ja voimakkaasti vatkaten. Taikinan paksuuntuessa alusta pullataikina loppuun käsin. Lisää lopuksi huoneenlämmössä pehmennyt voi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.

3. Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla puolikkaan kanamunan kokoisia pikkupullia. Näitä tulee taikinasta noin 40–50 kappaletta pullien koosta riippuen.

4. Sekoita sokeriin vanilja ja kardemumma. Raasta mantelimassa. Sulata voi ja kaada se laakeaan astiaan. Sekoita toisessa laakeassa astiassa sokeri ja kaneli. Voitele perinteinen kuivakakkuvuoka voilla.

5. Kasta jokainen pyöreä pulla ensin sulaan voihin ja sitten sokeriseokseen. Täytä kakkuvuokaan kerros näillä palloilla. Lisää väliin raastettua mantelimassaa ja jatka kerrosten vuorottelua, kunnes vuoka täyttyy lähes täyteen. Huom. kakkua nostatetaan vielä ja se nousee myös uunissa. Jätä siis vuokaan neljäsosa tyhjää tilaa.

6. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa noin 40–50 minuutin ajan, kunnes se on ruskea ja kypsä. Anna jäähtyä pari minuuttia ja kaada sitten kakku heti pois vuoasta, jotta se ei jämähdä kiinni.

7. Valuta hieman jäähtyneen kakun päälle maidosta ja tomusokerista sekoitettu kuorrute. Vatkaa kerma, mausta ja vie tarjolle kakun kanssa.

8. Nauti kakku vielä hieman lämpimänä helposti kakusta irtoavia pullapaloja kermaan dippaillen, näin se on parasta.

Resepti: Mari Moilanen / jotainmaukasta.fi