Nyhtöpulla on näyttävä ja herkullinen versio perinteisestä pullasta. Siitä revitään paloja, joita voidaan dipata maitoon tai kermaan.
Pehmeät taikinakerrokset kätkevät sisäänsä runsaan kaneli-voitäytteen, ja lopputuloksena on mehevä, helposti jaettavissa oleva herkkupulla.
Katso resepti alapuolelta.
Nyhtöpulla
Ainekset
(n. 10 annosta)
Taikina
- 2 ½ dl maitoa
- 25 g hiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
- 1 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 rkl kardemummaa
- 1 kananmuna
- n. 7–8 dl vehnäjauhoja
- 100 g voita, pehmeänä
Täyte
- 75 g voita, pehmeänä
- 1 dl fariinisokeria tai sokeria
- 1–2 rkl kanelia
Voiteluun
- 1 kananmuna
Pinnalle (valinnainen):
- raesokeria tai tomusokeria
Valmistusohje:
- Tee taikina
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (tai 42 °C, jos käytät kuivahiivaa).
- Liuota joukkoon hiiva, lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna.
- Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikina kimmoisaksi.
- Lisää lopuksi pehmeä voi ja vaivaa taikina tasaiseksi.
- Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.
- Valmista täyte
- Sekoita voi, sokeri ja kaneli tahnaksi.
- Muotoile nyhtöpulla
- Kauli taikina suorakulmaiseksi levyksi (n. 30×40 cm).
- Levitä täyte tasaisesti pinnalle.
- Leikkaa levy pitkittäin kolmeen yhtä leveään osaan.
- Pinoa osat päällekkäin ja leikkaa noin 5 cm levyisiksi paloiksi.
- Asettele palat pystyasentoon tiiviisti vuokaan (esim. leipävuoka tai pyöreä kakkuvuoka).
- Kohota ja paista
- Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
- Voitele kananmunalla.
- Paista 175 °C uunissa 30–40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
- (Jos pinta tummuu liikaa, peitä foliolla loppuvaiheessa.)
- Viimeistele
- Anna jäähtyä hetki ja viimeistele halutessasi tomusokerikuorrutteella.
Jaa resepti ystävillesi!