Maultaan mieto ja rakenteeltaan kiinteä lampaankääpä (Albatrellus ovinus) on tällä hetkellä sesongissa. Lampaankääpä viihtyy sammaleisissa kuusikoissa ja se on helppo bongata valkoisen värinsä ansiosta.

Sotien aikana lampaankääpää käytettiin lihankorvikkeena, sillä paistettaessa sen rakenne muistuttaa pihviä.

Lampaankäävät voivat kasvaa todella massiivisiksi. Kuva: Wikipedia Commons

Paneroidut lampaankääpäpihvit

Ainekset:

  • 4 isoa lampaankääpää
  • 2 kananmunaa
  • 1,5 dl korppujauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja (valinnainen)
  • Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • (Halutessasi) 1 tl paprikajauhetta tai muuta maustetta korppujauhojen joukkoon
  • Voita tai oliiviöljyä paistamiseen

Valmistusohjeet:

  1. Puhdista lampaankäävät: Poista lampaankäävistä mahdolliset roskat, multa ja madot. Jos sienet ovat kovin suuria, voit leikata ne puoliksi.
  2. Asettele jauhot ja munat valmiiksi panerointia varten:
    • Laita yhteen laakeaan astiaan vehnäjauhot (jos käytät niitä).
    • Toiseen astiaan riko kananmunat ja vatkaa ne kevyesti haarukalla.
    • Kolmanteen astiaan laita korppujauhot. Voit lisätä korppujauhojen joukkoon suolaa, pippuria ja halutessasi paprikajauhetta tai muita mausteita.
  3. Panerointi:
    • Pyörittele lampaankäävät ensin vehnäjauhoissa (jos käytät), sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Varmista, että sienet peittyvät tasaisesti korppujauhoihin.
  4. Paistaminen:
    • Kuumenna voita tai oliiviöljyä paistinpannussa keskilämmöllä.
    • Paista paneroituja lampaankääpiä pannulla noin 4–6 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Varo ylikuumentamasta pannua, jotta korppujauhot eivät pala.
  5. Tarjoilu:
    • Tarjoile heti kuumina esimerkiksi perunamuusin, uunijuuresten tai salaatin kera. Voit myös tarjota sienipihvit sitruunalohkojen kanssa, jotka antavat raikkaan säväyksen makuun.

Vinkki:

Jos haluat lisätä pihveihin enemmän makua, voit lisätä korppujauhojen joukkoon raastettua parmesaanijuustoa tai yrttejä, kuten timjamia tai rosmariinia. Nauti!