Näiden murskattujen rosmariiniperunoiden salaisuus on niiden uskomattoman rapea kuori, jonka saa aikaan pienen soodakikan avulla.

Keittiömestari Risto Mikkola muistuttaa vanhasta viisaudesta: “Se joka keitetyn paistaa, se makean maistaa.”

Perunoiden valmistus on helppoa: keitä perunat kuorineen vedessä, johon on lisätty suolaa ja soodaa. Tämän jälkeen paina ne lyttyyn lasin avulla, mausta haluamallasi tavalla ja paista uunissa.

Miksi soodaa

Kyllä, luit oikein – keitinveteen lisätään soodaa. Soodan ansiosta perunoiden kuori saa juuri sen sopivan rapeutensa.

– Soodaa laitetaan keitinveteen vain ruokalusikallinen tai pari, joten se ei maistu perunassa, Mikkola tarkentaa.

Rosmariinin aromi täydentää täydellisesti näiden rapeiden lyttyyn paistettujen perunoiden makua. Voit keittää perunat jo hyvissä ajoin ja viimeistellä ne paistamalla uunissa vajaa puoli tuntia ennen tarjoilua.

Murskatut rosmariiniperunat

  • 800 g pieniä perunoita (esim. Siikli tai muu kiinteä peruna)
  • 1-2 rkl ruokasoodaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 5 oksaa tuoretta rosmariinia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria

Valmistus:

  1. Pese perunat huolellisesti ja keitä suolalla ja ruokasoodalla maustetussa vedessä 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä.
  2. Valuta perunat ja anna niiden jäähtyä.
  3. Valmistele mausteöljy. Hienonna valkosipuli ja nypi rosmariinin lehdet oksista.
  4. Sekoita oliiviöljyyn valkosipuli, rosmariini, suola ja pippuri. Laita keitetyt perunat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  5. Murskaa perunat kevyesti lasinpohjalla. Jätä ne hieman epätasaisiksi, jotta pinta rapeutuu paiston aikana.
  6. Mausta perunat. Sudi mausteöljy tasaisesti murskattujen perunoiden päälle. Kuumenna uuni 225-asteiseksi.
  7. Paahda perunoita uunissa 20–25 minuuttia, kunnes reunat ovat kullanruskeat ja rapeat.

Lähde: Iltalehti / Pippuri