Syksy on vispipuurojen kulta-aikaa, kun metsät ovat puolukoita pullollaan.

Klassisin versio tehdään puolukoista, mutta yhtä lailla puuro onnistuu esimerkiksi musta- ja punaherukoista tai vadelmista. Marjoja voi myös yhdistellä – puolukka-vadelmapuuro on monen suosikki, Iltalehden ruokatoimittaja Tuuli Lindgren kertoo.

Jäähdytä kunnolla ennen vatkausta

Vispipuuron salaisuus piilee sen ilmavassa ja pehmeässä rakenteessa. Kuohkeus syntyy, kun puuro keitetään vaaleisiin mannasuurimoihin ja annetaan jäähtyä kunnolla ennen vatkaamista. Vatkauksen aikana puuron väri kirkastuu vaaleanpunaiseksi ja tilavuus kasvaa selvästi.

Valmiina puuro on parhaimmillaan heti tarjoiltuna, esimerkiksi kylmän maidon kanssa. Jos taas mieluummin nauttii lohkeavasta rakenteesta, kannattaa antaa puuron tekeytyä jääkaapissa yön yli.

raspberry 2851524 1280
Kuva: needpix.com

Puolukka-vadelmavispipuuro

  • 1 l vettä
  • 100 g puolukoita
  • 100 g vadelmia
  • 1,5 dl mannasuurimoita
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria

Valmistusohjeet

  1. Laita vesi ja marjat kiehumaan kattilaan ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää sokeri.
  2. Jos haluat samettisen pehmeää puuroa, siivilöi marjojen kuoret pois.
  3. Kuumenna mehu uudelleen kiehuvaksi ja vatkaa mannasuurimot mehun joukkoon. Anna puuron kiehua hiljalleen välillä sekoittaen 5–10 minuutin ajan.
  4. Anna puuron jäähtyä.
  5. Vatkaa sähkövatkaimella rauhallisesti kuohkeaksi vaahdoksi kunnes puuro on vaaleanpunaista.

Resepti: Tuuli Lindgren

Lähde: Iltalehti

LUE MYÖS: Menin metsään ja yllätyin – metsä oli pullollaan sieniä, joita löytyy yleensä elokuussa (Marjastaja.fi)