Ruokatoimittaja ja kirjailija Sanna Mansikkamäki on kirjoittanut Peruna-keittokirjan, joka on omistettu nimensä mukaisesti perunalle.

Hänellä on suosikki, joka on ylitse muiden: karamellisoidut perunat.

Karamellisoidut perunat sopivat erityisen hyvin ylikypsän lihan tai grilliruoan lisukkeeksi.

Sannan karamellisoidut perunat

Ainekset

  • 1 kg perunoita
  • 1 dl sokeria
  • 50 g voita

Valmistusohjeet

  1. Keitä perunat: Keitä noin kilo perunoita. Jos käytät varhaisperunoita, niitä ei tarvitse kuoria.
  2. Sokerin sulatus: Laita desi sokeria pannulle ja lämmitä liedellä. Anna sokerin sulaa ja ruskistua tasaisesti. Pidä lämpö tasaisena ja varo polttamasta sokeria.
  3. Voita joukkoon: Kun sokeri on vaaleanruskeaa ja täysin sulanut, lisää pannulle 50 grammaa pilkottua voita. Vähennä hieman lämpöä ja sekoittele.
  4. Perunat pannulle: Lisää keitetyt perunat pannulle. Pyörittele perunoita varovasti, kunnes sokeri ja voi muodostavat ruskean kinuskimaisen kastikkeen. Anna perunoiden paahtua hieman, mutta varo polttamasta niitä.
  5. Tarjoilu: Kaada perunat tarjoiluastiaan ja tarjoile ne esimerkiksi ylikypsän lampaanpotkan tai bbq-possun kanssa.

Muista olla tarkkana sokerin kanssa, ettei se kiteydy tai pala. Älä siis poistu lieden ääreltä.

– Sulata sokeri, anna sen sulaa rauhassa, ettei se kiteydy. Älä siis sorki sitä yhtään! Lisää kuutioitu voi, ja hetken päästä perunat. Sekoittele kunnes sokeri ja voi ovat karamellikastiketta ja potut ruskeita, Sanna kertoo.

Sannan mukaan ohje on peräisin Tanskasta

– Ohje on tanskalaista alkuperää. Siellä niitä syödään jouluna ankan kanssa. Ovat ne mainittu myös Satu Rämön Jakob-kirjassa Hildur-dekkarisarjassa.

Katso video alta!

Lähde: Instagram / Sannamariajohanna

LUE MYÖS: Vähätelty marja sisältää kaksinkertaisen määrän C-vitamiinia verrattuna mustikkaan (Marjastaja.fi)