Sesongissa olevaa kurpitsaa kannattaa nyt paahtaa lihapullien kanssa samalla pellillä.
Kurpitsa on edullinen ja mielestäni aliarvostettu raaka-aine, jonka monipuolisuuteen ollaan vasta viime vuosien aikana herätty.
Sitä voi paahtaa, soseuttaa ja lisätä leivonnaisiin sekä jälkiruokiin – sose myös säilyy pitkään esimerkiksi pakastimessa!
Tässä herkullinen resepti, jossa kurpitsan maku pääsee oikeuksiinsa lihapullien makuparina.
Kurpitsa-lihapullapelti
Annoksia noin neljä
Hinta per annos alle 2 euroa!
Valmistusaika noin 50 min, aktiivista noin 30 min
- noin 1 kg kurpitsaa, esim. hokkaido tai myski
- 1 rkl öljyä
- ½ tl suolaa
- ½–1 tl paprika- tai savupaprikajauhetta (määrä mausteen vahvuuden mukaan)
- 1 sipuli
- 1 rkl öljyä
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 dl (100 g) kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
- 1 kananmuna
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- ¼ tl rouhittua mustapippuria
- 400 g sika-nautajauhelihaa
Valkosipulijogurtti
- 1–2 valkosipulinkynttä
- 2 dl (200 g) kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
- ¼ tl rouhittua mustapippuria
- Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
- Käsittele ensin kurpitsa. Halkaise kurpitsa tukevan leikkuulaudan päällä hyvällä ja terävällä veitsellä. Leikkaa kurpitsan puolikkaat lohkoiksi, poista siemenrihmastot ja leikkaa lohkoista pois kuori. Leikkaa tarvittaessa vielä ohuemmiksi paloiksi, paksuudeltaan noin 1–2 cm.
- Laita kurpitsalohkot uunipellille leivinpaperin päälle ja lisää päälle öljy, suola ja paprikamauste. Kääntele puhtain käsin niin, että öljy ja mausteet levittyvät tasaisesti kurpitsojen pintaan. Laita pelti uuniin ja paista noin 10 minuuttia.
- Valmista lihapullat. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna paistinpannussa öljy ja kuullota sipuleita keskilämmöllä muutaman minuutin ajan.
- Sipuleiden kuullottuessa laita kulhoon kaurahiutaleet, jogurtti, kananmuna, suola, sokeri ja mustapippuria. Lisää kulhoon kuullotetut sipulit ja hienonna seos tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää jauheliha kulhoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.
- Nosta pelti uunista, kääntele kurpitsalohkoja ja pyörittele sitten puhtain ja kostutetuin käsin jauhelihamassasta noin 18–20 lihapullaa ja asettele ne uunipellille kurpitsalohkojen joukkoon. Laita pelti takaisin uuniin ja jatka paistamista noin 15–20 minuuttia, kunnes lihapullat ovat kypsiä ja saaneet kauniin paistopinnan.
- Lihapullien kypsyessä valmistele valkosipulijogurtti. Kuori ja purista tai hienonna valkosipulinkynnet jogurtin joukkoon. Mausta mustapippurilla ja sekoita tasaiseksi.
- Tarjoa kurpitsa-lihapullapelti valkosipulijogurtin ja omena-lehtikaalisalaatin kanssa.
Resepti: IS / Ruokala