Vuoden kokki Piero Silvani paljastaa yllättävän maustamisvinkin – kirsikankivi tuo ruokiin makua.

Lokakuussa Vuoden Kokiksi 2025 kruunattu Piero Silvani (Bistro Ego) on tunnettu intohimostaan yksityiskohtiin ja yllätyksellisiin makuihin.

Hän kertoo, että yksi hänen suosikkiraaka-aineistaan on kirsikka – ja erityisesti sen yllättävä osa: kivi.

Se on marjoista lemppari. Siinä on vähän sellaista karvasmanteliaromia, Silvani kertoi Huomenta Suomessa.

Paahdettuna ja jauhettuna

Kokki kertoo käyttävänsä paahdettuja ja jauhettuja kirsikankiviä mausteena, jolloin maku syvenee entisestään.

Se tuo vielä enemmän karvasmantelimakua.

Silvani myöntää, että moni epäröi kivien käyttöä myrkyllisyyden vuoksi. Silvani paahtaa kirsikankivet ennen jauhamista ja sitä pieninä määrinä mausteena.

Puhutaan, että kivi on myrkyllinen, mutta niitä pitää syödä valtavat määrät, että saa myrkytyksen. Kyllä kiveä voi käyttää mausteena, hän sanoo.

tree branch blossom plant flower bloom 1041005
Kuva: pxhere.com

Kirsikankivien käyttö vaatii kuitenkin varovaisuutta

Kirsikka on kasvitieteellisesti luumarja, ja sen siemeniä sisältävät kivet sisältävät amygdaliinia, joka voi hajotessaan vapauttaa pieniä määriä syanidia. Myrkytystietokeskuksen mukaan kirsikankivien amygdaliinimäärä on vähäinen, eikä kokonaisena nielty kivi aiheuta oireita. Sen sijaan murskatut tai pureskellut kivet voivat suurina määrinä aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia ja oksentelua.

Ruokavirasto muistuttaa, että erityisesti lapset ovat herkkiä syanidin vaikutuksille. Vaikka virasto varoittaa erityisesti aprikoosinsiementen käytöstä, myös muiden luumarjojen kiviä tulee käsitellä varoen:

– Pienille lapsille jo yksikin pieni aprikoosin siemen voi olla haitallinen.

Lähde: MTV

LUE MYÖS: Lohilaatikko saa upean maun tästä juustosta – perheeni söi vuoan kerralla tyhjäksi (Kalajutut.fi)