Kaipaatko uutta omenapiirakkareseptiä? Suosittelen, että kokeilet tätä.

Suositun TheKitchn -ruokasivuston toimittaja kertoo kehitelleensä maailman parhaan omenapiirakan tittelin ansaitsevan luomuksen.

– “Maailman parhaista omenapiirakoista” ei ole puutetta, mutta tämä resepti on vihdoin sellainen, joka ansaitsee kyseisen tittelin, ruokatoimittaja hehkuttaa ja jatkaa:

– Olen leiponut satoja piirakoita ja kokeillut kaikkia trendejä, mutta lupaan että tämä on viimeinen omenapiirakkaresepti, jota tulet tarvitsemaan. Tämä omenapiirakka on ultimaattinen syysherkku!

Resepti on pitkä, mutta lopputulos on kaiken vaivan arvoinen.

Piirakkataikina:

Kuutioi 170 grammaa suolatonta voita.

Vaihe 1:
Laita muutama jääpala mittakuppiin ja täytä kylmällä vedellä.

Vaihe 2:
Laita 5 dl vehnäjauhoja, 2 tl sokeria (jos haluat) ja 1 tl karkeaa suolaa monitoimikoneeseen, jossa on teräosa kiinnitettynä. Sekoita muutaman kerran, jotta aineet sekoittuvat. Ripottele puolet voikuutioista jauhojen päälle.

Vaihe 3:
Sekoita, kunnes voi on pieninä herneen kokoisina palasina.

Vaihe 4:
Lisää jäävesi ja loput voista. Ota 1 rkl jäävettä ja lorauta se jauhoseoksen päälle. Poista jääpalat vedestä ja kaada ylimääräinen vesi pois, kunnes jäljellä on 4/5 dl. Kaada 4/5 dl vettä voi-jauheseoksen päälle. Ripottele loput voikuutiot seoksen päälle.

Vaihe 5:
Sekoita, kunnes taikina muodostaa pieniä kokkareita, noin mustapippurin kokoisia. Taikinan pitäisi tässä vaiheessa pysyä koossa ja tuntua tahmealta puristettaessa.

Jäähdytä ja kauli taikina:

Muotoile taikina levyiksi ja jäähdytä:
Käännä taikina puhtaalle keittiötasolle. Jaa taikina kahteen osaan (noin 280 g kumpikin). Käytä kämmentäsi painaaksesi taikina paksuksi levyksi, jonka halkaisija on noin 9 cm.

Vaihe 1:
Kääri jokainen levy kelmuun. Jäähdytä jääkaapissa vähintään 1 tunnin ajan tai jopa 4 päivää (tai pakasta enintään 3 kuukaudeksi; sulata yön yli jääkaapissa ennen käyttöä).

Kauli taikina:
Anna taikinan olla huoneenlämmössä 10 minuuttia ennen kaulimista. Poista yksi levy kelmusta ja aseta kevyesti jauhotetulle keittiötasolle. Ripottele kaulin jauhoilla. Aloita keskeltä ja kauli taikinaa ulospäin 30 cm halkaisijaltaan ja noin 0,3 cm paksuiseksi ympyräksi. Jos taikina halkeilee alussa, anna sen seistä minuutin ajan pehmetäkseen ennen kuin jatkat. Käytä lisää jauhoja, jos taikina alkaa tarttua. Nosta taikinaa välillä varmistaaksesi, ettei se tartu alustaan.

Vaihe 2:
Siirrä taikina piirakkavuokaan. Aseta kaulin varovasti taikinan reunan päälle ja rullaa taikina hellästi kaulimen ympärille. Kun taikina on kokonaan rullattu, siirrä se tavalliseen piirakkavuokaan (ei syvä vuoka) ja rullaa se varovasti auki.

Vaihe 3:
Asettele taikina vuoan nurkkiin varovasti.

Maailman paras omenapiirakka:

Täyte:

  • 1 1/5 dl fariinisokeria
  • 1 1/5 dl kidesokeria
  • 2 tl kaneliajauhetta
  • 3/4 tl suolaa
  • 1/2 tl inkiväärijauhetta
  • 1/4 tl muskottipähkinäjauhetta
  • 1,3 kiloa Granny Smith tai Honeycrisp omenoita (tai kotimaisia omenoita)
  • 4/5 dl vehnäjauhoja

Loput:

  • Taikina (resepti yllä)
  • Vehnäjauhoja
  • 1 suuri keltuainen
  • 1 rkl vettä
  • 1 rkl raesokeria
  • Kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä

Ohjeet

Valmista täyte:

  1. Laita isoon kulhoon 1 1/5 dl fariinisokeria, 1 1/5 dl kidesokeria, 2 tl kanelia, 3/4 tl karkeaa suolaa, 1/2 tl jauhettua inkivääriä ja 1/4 tl jauhettua muskottipähkinää. Sekoita, niin että sokeripaakut hajoavat.
  2. Kuori 1,3 kg Granny Smith- tai Honeycrisp-omenoita. Puolita ja poista siemenkodat, ja leikkaa omenat noin 0,5 cm paksuiksi viipaleiksi (vajaa 2 litraa). Lisää omenat maustesokerin joukkoon ja sekoita niin, että kaikki viipaleet peittyvät. Varmista, ettei kulhon pohjalle jää sokeri- tai maustejäämiä. Anna omenoiden pehmetä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia, kunnes ne päästävät vajaa 2 dl nestettä. Valmista sillä välin piirakkataikina.

Valmistele piirakkataikina:

  1. Anna kahden piirakkataikinakiekon olla huoneenlämmössä 10 minuuttia. Ripottele leivinpöydälle runsaasti vehnäjauhoja. Kauli toinen taikinoista noin 30 cm halkaisijaltaan ja 0,3 cm paksuiseksi ympyräksi. Jos taikina halkeilee kaulittaessa, anna sen levätä minuutin ajan, jotta se pehmenee hieman. Siirrä taikina tavalliseen 23 cm piirakkavuokaan (ei syvä vuoka). Leikkaa reunat tarvittaessa saksilla siten, että ne jäävät noin 2,5 cm vuoan reunojen yli. Laita kylmään odottamaan.
  2. Kauli toinen taikina samalla tavalla ja siirrä se leivinpaperin päälle. Leikkaa taikina noin 2 cm leveiksi suikaleiksi. Siirrä taikinasuikaleet pellille leivinpaperin kanssa ja laita kylmään.

Kokoa piirakka:

  1. Kaada omenoista kertynyt neste pieneen kattilaan ja säästä siirapin valmistusta varten. Ripottele 1/3 dl vehnäjauhoja omenoiden päälle ja sekoita, kunnes ne ovat kauttaaltaan jauhoissa. Laita täyte piirakkapohjaan ja asettele omenat tasaisesti hieman koholle keskeltä (vältä ilmataskuja).
  2. Tee taikinasuikaleista ristikkokuvio täytteen päälle: Aseta puolet suikaleista vaakasuoraan täytteen päälle, pidemmät suikaleet keskelle ja lyhyemmät reunoille. Jätä suikaleiden väliin noin 2 cm. Taita joka toinen suikale puoliväliin takaisin päin.
  3. Aseta yksi pidempi pystysuikale vaakasuorien suikaleiden päälle keskelle omenoita. Vaihda taitettujen ja taittamattomien vaakasuikaleiden paikkaa: Avaa taitetut suikaleet pystysuikaleen päälle ja taita vaakasuikaleet, jotka jäivät pystysuikaleen alle, sen päälle.
  4. Aseta uusi pystysuikale täytteen päälle ja jatka, kunnes toinen puoli piirakasta on ristikoitu.
  5. Tee toinen puoli samalla tavalla. Jos taikina pehmenee liikaa ristikon teon aikana, laita piirakka ja taikinasuikaleet hetkeksi jääkaappiin. Säästä leivinpaperi ja pelti paistamista varten.
  6. Rullaa ylimääräinen taikina reunojen yli ristikon päiden päälle. Purista reunat tiukasti yhteen. Laita piirakka jääkaappiin 30 minuutiksi ja lämmitä uuni 200°C.

Paista piirakka:

  1. Riko ison kananmunan keltuainen pieneen kulhoon ja lisää 1 rkl vettä. Sekoita haarukalla. Voitele piirakan ristikkotaikina kevyesti munaseoksella. Ripottele halutessasi 1 rkl karkeaa sokeria päälle.
  2. Aseta piirakka leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista, kunnes kuori on syvän kullanruskea ja täyte kuplii, noin 1 tunti 15 minuuttia. Tarkista 40 minuutin kohdalla: Jos kuori ruskistuu liian nopeasti, peitä piirakka löyhästi foliolla loppuajaksi.
  3. Nosta piirakka ritilälle jäähtymään vähintään 1,5 tunniksi ennen tarjoilua. Kuumenna kattilassa olevat omenista kertyneet mehut keskilämmöllä ja keitä, kunnes neste muuttuu siirappimaiseksi ja on noin 1/3 dl, 8–10 minuuttia.
  4. Tarjoile piirakka kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera ja valuta päälle omenasiirappia.

Lähde: TheKitchn.com