Täydellisen kalakeiton resepti jakaa mielipiteitä.

Monilla kotikokeilla on omat reseptinsä täydelliseen kalakeittoon, mutta yksi kysymys jakaa mielipiteitä: kuuluuko porkkana mukaan? Asiaan ottaa kantaa kalaruokiin erikoistunut kokki.

Keittiömestari Ville Neulanen voitti vuonna 2022 ruoka-alan Gastro-messuilla Seafood Chef -tittelin ja hänet palkittiin myös kilpailun parhaana kalankäsittelijänä. Kala-ammattilainen jakaa vinkkinsä herkullisen kalakeiton valmistukseen Pro Kala ry:n tiedotteessa.

Kuuluuko porkkana kalakeittoon?

Neulasen mukaan paras kalakeitto nautitaan luonnon helmassa, vaikkapa mökillä sateisena päivänä. Hyvän keiton salaisuus piilee laadukkaissa raaka-aineissa ja maukkaassa liemessä. Paras liemi syntyy itse keittämällä, mutta arjen kiireessä voi turvautua myös liemikuutioon.

Mutta entäpä sitten keiton kasvikset – kuuluuko porkkana mukaan?

Porkkanasta on ikuinen taistelu ravintolakeittiöissä, että kuuluuko se kalakeittoon vai ei. Minä olen turkulaisravintola Mamin kasvatteja ja siellä kalakeittoon laitettiin aina porkkanaa, joten myös minä käytän porkkanaa. Sitä ei saa kuitenkaan laittaa liikaa, ettei keitosta tule liian makeaa, Neulanen sanoo tiedotteessa.

Porkkanat
Kuva: YouTube / Hungry.happens

Neulasen vinkit herkulliseen kalakeittoon

Neulanen suosii kalakeitossa tuoretta lohta, mutta myös kylmäsavulohi tuo keittoon syvyyttä ja makua. Täyteläisyyttä keittoon saa lisäämällä lopuksi kuohukermaa, nokareen voita ja runsaasti tuoretta tilliä.

Yksi tärkeä vinkki on muistaa lisätä kalapalat keittoon vasta viimeiseksi, kun kasvikset ovat kypsyneet. Näin kala säilyttää mehevyytensä ja rakenne pysyy kiinteänä.

Villen kalakeitto

(6 hengelle)

  • 1 purjon valkoinen osa
  • 2 keltasipulia
  • 2–3 porkkanaa
  • 8–10 kiinteää perunaa
  • voita
  • 1½–2 l kalalientä
  • 7–8 mustapippuria kokonaisena
  • 1–2 laakerinlehteä
  • suolaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 rkl voita
  • 600 g kalaa (esim. lohta)
  • tillisilppua

Valmistus:

  1. Huuhtele purjo ja leikkaa purjosta valkoinen osa erilleen ja hienonna se. 
  2. Kuori sipulit ja porkkanat ja leikkaa ne haluamaasi muotoon. Pese ja kuori perunat. Perunat voit halutessasi leikata puoliksi tai neljään osaan veneen muotoon (huom: perunoiden koko vaikuttaa keiton valmistusaikaan.)
  3. Freesaa sipulit öljyssä. Lisää porkkana ja freesaa, kunnes lähes kypsää. Lisää mausteet, perunat ja kalaliemi. (Voit halutessasi käyttää kalaliemikuutiota tai fondia itse tehdyn liemen sijaan.)
  4. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes peruna on kypsää. Lisää joukkoon kerma, voi ja kalakuutiot.
  5. Laita kattilaan kansi päälle ja ota hella pois päältä. Anna kalan hautua kypsäksi. Mausta suolalla ja viimeistele tillisilpulla. Tarjoile ruisleivän kera. 

Lähde ja resepti: Pro Kala ry/Ville Neulanen