Kylmäsavukirjolohipiiras voidaan tehdä valmiista taikinasta tai alusta asti itse.

Pro Kala ry:n herkullinen kalapiiras syntyy vaivattomasti valmistaikinaa hyödyntämällä, mutta jos aikaa ja intoa riittää, piirakkapohjan voi hyvin tehdä myös itse. Täytteeksi sopii mikä tahansa kala, joten voit valita sen oman maun tai jääkaapin sisällön mukaan. Myös juustoja voi vaihdella tilanteen mukaan – käytä sitä, mitä kotoa löytyy.

Jos piparjuuri ei ole vielä tuttu, nyt on hyvä hetki tutustua siihen. Tätä ”pohjoismaista wasabia” myydään usein pienissä tuubeissa, ja se tuo upeaa potkua erityisesti kalaruokiin. Kokeile sekoittaa piparjuurta esimerkiksi crème fraîcheen ja tee siitä raikas kastike piirakan kylkeen. Aloita maustaminen varovaisesti ja säädä makua lisäämällä piparjuurta vähitellen – juuri oman makusi mukaan.

Kylmäsavukirjolohipiiras & piparjuurikreemi

– Tämä mehevä piirakka saa makua kylmäsavukirjolohesta ja Västerbotten-juustosta. Sen kanssa tarjoillaan kirpsakkaa piparjuurikreemiä, Pro Kala ry:n tiedotteessa kerrotaan.

Piirakan ainekset:

  • valmis piirakkapohja suolaiseen leivontaan
  • 150 g kylmäsavukirjolohta
  • 2 dl crème fraîchea
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl maukasta juustoa, esim. Västerbottenia
  • ½ dl tuoretta ruohosipulia
  • ½ tl mustapippuria
  • suolaa

Piparjuurikreemi:

  • 2 dl craime fraichea
  • 1–2 rkl piparjuuritahnaa
  • ½ tl sitruunamehua
  • ripaus suolaa ja sokeria

Valmistusohjeet:

  1. Sulata pohjataikina pakkauksen ohjeen mukaan. Taputtele se piirakkavuokaan. Jos haluat varmistaa ettei piirakka tartu kiinni, käytä vuuan ja piirastaikinan välissä leivinpaperia,
  2. Valmista täyte: Sekoita crème fraîche, munat, raastettu juusto, ruohosipulisilppu ja pippuri. Mausta suolalla. Hienonna kylmäsavukirjolohi, sekoita täytteen joukkoon.
  3. Kaada täyte piirakkapohjan päälle, raasta pinnalle vielä hieman juustoa.
  4. Paista piirakkapohjan pakkauksen paisto-ohjeen mukaan, kunnes pinta on kullanruskea.
  5. Sekoita kastiketta varten crème fraîchen joukkoon piparjuuritahna (aloita pienemmällä määrällä ja lisää tarvittaessa), sitruunamehu, suola ja sokeri. Lusikoi vähän piparjuurikreemiä piiraan päälle, tarjoile loppu erikseen.
  6. Koristele piirakka koristele tuoreella ruohosipulilla ja tarjoile.

Nauti!

Resepti: Pro Kala ry