Maikkarin Makuja vinkkasi kotitalouden lehtori Anu Heinaron omena-kaurapaistoksen valmistusohjeet.

Omenat alkavat pikku hiljaa olemaan kypsiä ja moni kerää niitä talteen jälkiruokia varten. Omasta mielestäni kotimaiset omenat ovat parhaita juuri sellaisenaan syötyinä.

Kotitalouden lehtori Anu Heinaro suosii omena-kaurapaistoksessaan pieniä kotimaisia omenoita.

Kuva: pxhere.com

Ainekset

  • 6–8 kpl pientä kotimaista omenaa
  • 1 tl kanelia
  • 2 rkl fariinisokeria

Pinnalle

  • 100 g voita, margariinia tai kasviperäistä rasvavalmistetta
  • 1 dl sokeria
  • 4 dl kaurahiutaleita

Vaniljakastike

  • 1 kanamuna
  • 3 dl maitoa
  • 1 tl perunajauhoja
  • 1-2 rkl sokeria
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • hieman jauhettua vaniljaa myllystä

Valmistusohje

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Voitele piirasvuoka.
  3. Huuhtele omenat ja poista siemenkota, viipaloi omenat.
    Lado viipaleet vuokaan, ripottele päälle kaneli ja fariinisokeri.
  4. Tee päälle tuleva kauraseos sulattamalla rasva kattilassa. Lisää sulaan rasvaan muut aineet ja levitä seos omenien päälle vuokaan.
  5. Paista 20-30 minuuttia, kunnes paistos on saanut kauniin värin.
  6. Tarjoile jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Vaniljakastike:

  1. Riko muna pinnoitettuun kattilaan ja vatkaa sen rakenne rikki haarukkavatkaimella. Lisää muut aineet paitsi vanilliinisokeri ja jauhettu vanilja.
  2. Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen kunnes se sakenee ja kiehahtaa. Älä keitä seosta, muuten kananmuna juoksettuu. Nosta heti kattila pois liedeltä kiehahtamisen jälkeen mutta jatka sekoittamista hetken. Jäähdytä. 
  3. Lisää vanilliinisokeri ja jauha hieman vaniljaa myllystä sekaan. Kaada tarjoiluastiaan.

    Huom! Jos et omista vaniljamyllyä, voit keittää mukana halkaistun vaniljatangon. Poimi se pois ennen vanilliinisokerin lisäämistä.

Lähde: Makuja