Upside down -pekaanipähkinäkakku syntyy ilman yleiskonetta tai esipaistoa, ja valmisteluihin kuluu vain noin 15 minuuttia.

Kakku tarjoillaan huoneenlämpöisenä, joten sen voi tehdä valmiiksi jo aikaisemmin päivällä ja antaa odottaa pöydällä.

wood food produce brown nut chocolate 1111124
Kuva: pxhere.com

Upside down -pekaanipähkinäkakku

Ainekset

Pekaanipäällysteeseen

  • Voita tai vuokasprayta vuoan voiteluun
  • 100 g fariinisokeria (vaalea tai tumma)
  • 115 g suolatonta voita, kuutioituna
  • 80 ml hunajaa tai vaaleaa maissisiirappia
  • ripaus suolaa
  • 140 g raakoja pekaanipähkinöitä, karkeasti rouhittuna

Kakkuun

  • 180 ml smetanaa
  • 2 isoa kananmunaa, huoneenlämpöisinä
  • 190 g vehnäjauhoja
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl ruokasoodaa
  • 150 g hienoa sokeria
  • 120 ml neutraalin makuista öljyä (esim. rypsiöljy)
  • 60 ml vettä
  • 1 tl vaniljauutetta tai -tahnaa
  • 50 g fariinisokeria (vaalea tai tumma)
  • ½ tl suolaa
  • 2 tl jauhettua kanelia

Valmistusohjeet

Pekaanipäällyste

  1. Kuumenna uuni 175 °C:seen. Voitele noin 23 cm:n pyöreä kakkuvuoka (reunojen korkeus noin 5 cm, ei irtopohjavuoka) voilla tai vuokaspraylla. Nosta vuoka foliolla vuoratulle uunipellille.
  2. Laita pieneen kattilaan 100 g fariinisokeria, 115 g suolatonta voita, 80 ml hunajaa ja ripaus suolaa. Kuumenna keskilämmöllä–miedolla lämmöllä sekoittaen usein, kunnes voi on sulanut ja sokeri juuri liuennut.
  3. Sekoita joukkoon 140 g karkeasti rouhittuja pekaanipähkinöitä. Kaada seos vuokaan ja levitä tasaiseksi kerrokseksi.

Kakku

  1. Sekoita keskikokoisessa kulhossa 190 g vehnäjauhoja, 1½ tl leivinjauhetta ja ½ tl ruokasoodaa.
  2. Vispaa suuressa kulhossa tasaiseksi 180 ml huoneenlämpöistä smetanaa, 2 huoneenlämpöistä kananmunaa, 150 g sokeria, 120 ml neutraalia öljyä, 60 ml vettä, 1 tl vaniljauutetta ja ½ tl suolaa.
  3. Lisää jauhoseos taikinaan kahdessa erässä ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
  4. Sekoita tyhjässä jauhokulhossa 50 g fariinisokeria ja 2 tl jauhettua kanelia.

Kokoaminen ja paistaminen

  1. Lusikoi noin puolet taikinasta pekaanikerroksen päälle ja levitä tasaiseksi. Ripottele päälle kaneli–sokeriseos.
  2. Lusikoi loput taikinasta päälle ja levitä varovasti tasaiseksi niin, että täyte peittyy.
  3. Paista uunin keskitasolla 35–40 minuuttia, kunnes kakku on syvän kullanruskea ja keskelle pistetty hammastikku tulee ulos puhtaana. Tarkista kakku 30 minuutin kohdalla ja peitä kevyesti foliolla, jos pinta ruskistuu liikaa.

Viimeistely

  1. Anna kakun jäähtyä vuoassa 10–15 minuuttia. Irrota reunat varovasti veitsellä ja kumoa kakku isolle lautaselle.
  2. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Ripottele halutessasi päälle hiutalesuolaa ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa.

Jaa resepti tutuillesi, jotka pitävät leipomisesta!

Resepti: Thekitchn.com

LUE MYÖS: Poliisilla menee pasmat sekaisin kauniista naisesta: ”Ei ollut Jarkko varautunut siihen” (Cinemania.fi)