Keittiömestari Risto Mikkola hyödyntää mansikoita monissa aterioissa ja jälkiruoissa.
– Nyt kannattaa poimia, ostaa ja syödä kotimaista mansikkaa, Mikkola kannustaa Iltalehden haastattelussa.
Hänen mukaansa suomalaiset mansikat ovat omaa luokkaansa. Laadun takana ovat muun muassa pitkät ja valoisat kesäyöt, jotka kehittävät marjoihin erityisen makean maun.
Mikkola hyödyntää mansikoita monipuolisesti eri ruokalajeissa.
– Aloitan mansikkakauden syömällä niitä vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa. Ne ovat parasta mansikan kanssa, Mikkola toteaa Iltalehdelle.
Kermavaahtoon hän saattaa lisätä appelsiininkuorta, kardemummaa tai kanelia, jotka tuovat mukaan raikkautta tai tuttua pullamaisuutta. Rapeat pähkinät tai pistaasinsiemenet tuovat annokseen kivaa purutuntumaa.
Mansikoita on helppo käyttää monenlaisessa herkuttelussa – ne sopivat muun muassa mansikkamaitoon, kakkuihin, kääretorttuihin, pirtelöihin, puuron päälle, piirakoihin, hilloihin ja vaikkapa kuivattuina.
Yhdistä mansikat juustojen kanssa
Makeiden jälkiruokien lisäksi Mikkola käyttää mansikoita myös suolaisissa ruoissa: hän viipaloi niitä salaatteihin tai yhdistää ne juustoihin.
Esimerkiksi feta, vuohenjuusto tai Aura-juusto sopivat erinomaisesti mansikoiden kanssa. Salaateissa Mikkola suosittelee kokeilemaan makupareiksi esimerkiksi ohueksi siivutettua fenkolia, basilikaa ja minttua.
– Mansikka on monipuolinen marja, jota kannattaa hyödyntää, Mikkola tiivistää.

Rapea briejuusto
Tällä kertaa mansikka taipuu raikkaaksi salsaksi, jonka pariksi valitaan rapeaksi paistettu briejuusto. Mikkola muistuttaa, että briellä on pitkä ja arvokas historia – juuston juuret ulottuvat aina 700-luvulle saakka.
Brie tunnetaan herkuttelijoiden juustona, jota nautitaan usein säilykkeiden tai tuoreiden hedelmien kanssa. Se toimii mainiosti myös lämmitettynä: kun pintaan tekee ristikkoviillot, lisää hieman yrttejä ja paistaa uunissa, saa juustosta pehmeän ja aromaattisen elämyksen.
Mikkola vie idean vielä pidemmälle. Hän paistaa briepalasen vohveliraudassa, jolloin siitä syntyy herkullinen, rapea juustovohveli. Näin juusto saa aivan uudenlaisen rakenteen ja paahteisen maun. Toki brien voi nauttia mansikkasalsan kanssa myös sellaisenaan.
Mansikkasalsa ja rapea briejuusto
- 0,5 l mansikoita viipaleina
- 0,5 dl minttua suikaleina
- 0,5 dl basilikaa suikaleina
- 0,5 dl oliiviöljyä
- 2 rkl balsamiviinietikkaa
- 2 tl sokeria
- 2 pkt (400 g) briejuustoa
Valmistusohjeet
- Laita kulhoon mansikat, minttu ja basilika.
- Lisää oliiviöljy, balsamiviinietikka, sokeri ja sekoita. Anna maustua viisi minuuttia.
- Viipaloi briejuusto noin yhden senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi.
Lähde: Iltalehti