
Varhaisperunoiden hienovaraista makua ei kannata peittää liian vahvojen mausteiden alle.
Outi Mehton varhaisperunasalaatissa ainekset kootaan kauniisti päällekkäin.
– Simppelin reseptin raaka-aineista kukin pääsee edukseen esille, kun niitä ei sekoiteta yhteen vaan asetellaan kauniisti päällekkäin. Ja juhannusvieraat huokailevat ihastuksesta, Ilta-Sanomien sivulla kerrotaan.
Varhaisperunat kypsennetään perinteisesti keittämällä, mutta myös uunissa paahtaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Uunissa paahdetut varhaisperunat saavat rapsakan pinnan ja niiden luontainen makeus korostuu.
Outi Mehton juhannusperunat
Valmistusaika: noin 30 min
Ainekset
- noin 1 kg varhaisperunoita
- 1 ruukku tilliä
- 1 rkl karkeaa merisuolaa (tai noin ½ rkl hienoa)
- 1 ½ dl ranskankermaa
- noin ½ tl rouhittua mustapippuria
- noin 80 g merileväkaviaaria tai mätiä
Valmistus
- Laita perunoiden keitinvesi kiehumaan.
- Pese perunat huolellisesti ja laita kiehuvaan veteen suolan ja tillinvarsien kanssa – säästä ja hienonna tillin latvusto. Keitä perunat kannen alla napakan kypsiksi, koosta riippuen noin 8–15 minuuttia. Tarkkaile kypsymistä ja kokeile esim. terävällä veitsellä, hammastikulla tai kapeapiikkisellä haarukalla.
- Kaada vesi pois kattilasta ja laita kattilaan hetkeksi puhdas keittiöliina tai muutama talouspaperin pala imemään kosteutta.
- Asettele perunat laakealle tarjoiluastialle ja riko perunoiden rakennetta haarukalla (kts. video). Anna perunoiden jäähtyä muutaman minuutin ajan. Lusikoi sitten perunoiden päälle ranskankerma, rouhi mustapippuria, lisää nokareina merileväkaviaari tai mäti ja viimeistele hienonnetulla tillillä.
- Tarjoa sellaisenaan alkupalana tai esim. savukalan tai grilliherkkujen lisukkeena. Voit tehdä juhannusperunat myös aiemmin keitetyistä ja jääkaappikylmistä perunoista. Viilennettyjen perunoiden rakenne ei hajoa samalla tavalla kuin vasta keitettyjen, joten paloittele perunat ja lisää päälle täytteet.
Resepti: Outi Mehto / IS