Vielä voi suunnata metsään keräämään suppilovahveroita – ne kestävät pientä pakkasta ja kunhan lunta ei tule paljoa niin sienet löytää helposti.

Suppilovahverot säilyvät erinomaisesti joko pakastettuina (paista niistä ylimääräinen neste pois ennen pakastamista) tai kuivattuina, jolloin ne ovat käyttövalmiita pitkin vuotta.

Elämäsi parhaat kermaperunat

Tässä ohjeessa yhdistyvät kermaiset perunat ja maukkaat suppilovahverot. Tuloksena on syvän umaminen, täyteläinen kokonaisuus, joka houkuttelee ottamaan santsiannoksen.

Suppilovahveroiden ja kermaperunoiden liitto toimii sekä omana ruokana että maukkaana lisukkeena esimerkiksi liha- ja kalaruokien rinnalla.

Suppilovahvero-kermaperunat

Ainekset

  • noin 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1–2 rkl voita
  • 1 tl suolaa
  • 750 g perunaviipaleita, pakaste
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • 3 dl kermaa
  • noin 1 ½ dl raastettua parmesaania tai muuta kovaa juustoa

Valmistusohjeet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Puhdista sienet ja kuori ja hienonna tai paloittele sipuli.
  3. Laita sienet paistinpannulle, kuumenna pannu ja paista sieniä, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut.
  4. Lisää pannulle voi sekä sipulit. Paista sekoitellen muutaman minuutin ajan. Mausta lisäämällä joukkoon ⅓ teelusikallista (tl) suolaa.
  5. Voitele uunivuoka ja kaada vuoan pohjalle noin puolet perunoista. Ripota päälle ⅓ tl suolaa ja rouhi hieman mustapippuria. Kaada tasaisesti päälle 1 dl kermaa. Levitä vuokaan paistetut sienet sekä loput perunoista. Ripota perunoiden päälle ⅓ tl suolaa sekä hieman mustapippuria. Lisää lopuksi tasaisesti päälle loppu kerma sekä parmesaaniraaste.
  6. Peitä vuoka foliolla ja paista noin tunti, kunnes perunat ovat hyvin pehmenneet ja pinta saanut kauniin värin. Poista folio paistamisen puolessa välissä. Anna vetäytyä hetken ennen tarjoilua. Nauti sellaisenaan tai lisukkeena.

Lähde: IS / Ruokala Outi Mehto

LUE MYÖS: Tämä munakokkeli häviää pannulta hetkessä – salaisuus piilee yhdessä aineksessa (Marjastaja.fi)