Kentuckyn kakku, tuttavallisemmin kentakilainen kakku tai kentin kakku, on joulunajan klassikko, joka hurmaa herkullisella maulla.
Tämä kakku tunnetaan erityisesti täyteläisestä kuorrutteestaan, jota kannattaa valmistaa runsain mitoin.
Facebookin jouluryhmien keskusteluissa kentakilainen kakku kerää vuosittain ylistystä, ja moni vannoo sen olevan joulupöydän ehdoton tähti.
– Takuuvarma kakku, joka ei jää kaappiin kuivumaan, suositussa jouluryhmässä muun muassa kuvailtiin vuonna 2022.
Kentakilainen kakku ei ole pelkästään herkullinen, vaan myös säilyy erinomaisesti jääkaapissa, mikä tekee siitä täydellisen tarjottavan joulun kiireisiin. Itse asiassa maku vain syvenee ja paranee ajan myötä!
Katso alta resepti, jonka MTV:n Makuja jakoi.
Taikina
- 4 dl sokeria
- 200 g voita
- 3 munaa
- 6 ½ dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 ½ tl vaniljasokeria
- 2 ½ dl kuohukermaa
- 1,5 dl mantelirouhetta
Kuorrutus
- 2 rkl sokeria
- 100 g voita
- 1 dl kuohukermaa
- 300 g tomusokeria
Päälle
- Mantelirouhetta tai muita koristeita
Valmistusohje
Kentakilaisen kakun valmistus:
- Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita hyvin voi-sokeri-munaseokseen.
- Sekoita taikinan joukkoon vielä kerma ja mantelirouhe.
- Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (tilavuus noin 2 litraa). Kaada taikina vuokaan.
- Paista kentakilaista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin tunnin.
- Kumoa kakku hieman jäähtyneenä
- Valmista kuorrute. Sulata kattilassa varovasti 2 ruokalusikallista sokeria koko ajan metallivispilällä sekoitellen. Kun sokerin väri muuttuu kellertävästä vaaleanruskeaksi, ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon voi.
- Sekoita kuorrutteen joukkoon kerma. Kiehauta ja sekoita koko ajan vispilällä.
- Ota kattila pois liedeltä ja sekoita kuorrutteen joukkoon vielä tomusokeri.
- Anna kuorrutteen hieman jäähtyä, jotta se paksuuntuu.
- Kaada sitten kuorrute kakun päälle ja anna valuta reunoja pitkin. Ripottele koristeeksi esimerkiksi mantelirouhetta. Huom! Kakun kuorruttaminen kannattaa tehdä esimerkiksi leivinpaperin päällä, johon ylimääräiset kuorrutukset valuvat.
- Nauti! Kakku säilyy hyvin jääkaapissa ja mehevöityy entisestään. Nosta kakku huoneenlämpöön tuntia ennen tarjoilua.
Lähde: MTV