Litulaukka on keväällä metsästä tai tienpientareilta löytyvä syötävä villivihannes, joka maistuu miedosti valkosipulilta.

Litulaukka sopii makunsa vuoksi hyvin pestoon, kastikkeisiin, keittioihin. Sen lehdet muistuttavat ulkonäöltään hieman nokkosta.

Katso alta miten valmistat litulaukkapestoa!

a42fe1dc 2991 4471 b0cc 8af2614708ad
Kuva: herkuttelija.fi

Litulaukkapesto

Ainekset:

  • 2 dl tuoreita litulaukan lehtiä (huuhdeltuna ja kuivattuna)
  • 0,5 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä (tai esim. pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä)
  • 0,5 dl raastettua parmesaania (tai vegaanista vaihtoehtoa)
  • 1 valkosipulinkynsi (valinnainen, litulaukka itsessään on valkosipulinen)
  • 1 dl oliiviöljyä (voit säätää koostumuksen mukaan)
  • 1 rkl sitruunamehua (tai pieni tilkka omenaviinietikkaa)
  • Suolaa maun mukaan

Valmistus:

  1. Huuhtele litulaukan lehdet hyvin ja kuivaa ne talouspaperilla tai pyyhkeellä.
  2. Paahda siemenet kuivalla pannulla kevyesti, kunnes ne saavat hieman väriä ja tuoksuvat pähkinäisiltä.
  3. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon.
  4. Soseuta, kunnes seos on tasainen. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä tai vettä, jos pesto on liian paksua.
  5. Tarkista maku ja lisää suolaa tai sitruunamehua tarpeen mukaan.

Käyttövinkkejä:

  • Pastan kanssa
  • Leipien tai voileipäkeksien päällä
  • Uunijuuresten tai kalan maustajana
  • Perunasalaatissa tai keittojen lisukkeena

Säilytys:

  • Säilyy jääkaapissa noin viikon tiiviissä purkissa.
  • Voit pakastaa jääpalamuotteihin pieninä annoksina.

Jaa resepti ystävillesi!