
Litulaukka on keväällä metsästä tai tienpientareilta löytyvä syötävä villivihannes, joka maistuu miedosti valkosipulilta.
Litulaukka sopii makunsa vuoksi hyvin pestoon, kastikkeisiin, keittioihin. Sen lehdet muistuttavat ulkonäöltään hieman nokkosta.
Katso alta miten valmistat litulaukkapestoa!

Litulaukkapesto
Ainekset:
- 2 dl tuoreita litulaukan lehtiä (huuhdeltuna ja kuivattuna)
- 0,5 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä (tai esim. pinjansiemeniä tai cashewpähkinöitä)
- 0,5 dl raastettua parmesaania (tai vegaanista vaihtoehtoa)
- 1 valkosipulinkynsi (valinnainen, litulaukka itsessään on valkosipulinen)
- 1 dl oliiviöljyä (voit säätää koostumuksen mukaan)
- 1 rkl sitruunamehua (tai pieni tilkka omenaviinietikkaa)
- Suolaa maun mukaan
Valmistus:
- Huuhtele litulaukan lehdet hyvin ja kuivaa ne talouspaperilla tai pyyhkeellä.
- Paahda siemenet kuivalla pannulla kevyesti, kunnes ne saavat hieman väriä ja tuoksuvat pähkinäisiltä.
- Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon.
- Soseuta, kunnes seos on tasainen. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä tai vettä, jos pesto on liian paksua.
- Tarkista maku ja lisää suolaa tai sitruunamehua tarpeen mukaan.
Käyttövinkkejä:
- Pastan kanssa
- Leipien tai voileipäkeksien päällä
- Uunijuuresten tai kalan maustajana
- Perunasalaatissa tai keittojen lisukkeena
Säilytys:
- Säilyy jääkaapissa noin viikon tiiviissä purkissa.
- Voit pakastaa jääpalamuotteihin pieninä annoksina.
Jaa resepti ystävillesi!