Tzatziki on monille tuttu kreikkalainen jogurttikastike, joka valmistetaan kurkusta, valkosipulista ja oliiviöljystä.

Se on raikas ja täyteläinen lisuke, jota tarjoillaan usein grilliruoan, pitaleivän tai liha-annosten kanssa.

Valmista tzatziki itse

Kaupassa myydään valmiita tzatzikeja, mutta ne eivät valitettavasti säväytä makunsa puolesta. Kaupan tzatzikeissa on usein aivan liian vähän kurkkua ja valkosipulia.

Onneksi tzatzikin valmistaminen itse on helppoa! Tzatziki sopii erityisen hyvin myös kesäisten perunoiden ja grilliruoan kaveriksi.

3495338703 1e490e72ba c
Kuva: Flickr.com

Tzatziki (n. 4 annosta)

Ainekset:

  • 1 kurkku
  • 2 dl kreikkalaista jogurttia (tai turkkilaista jogurttia)
  • 1–2 valkosipulinkynttä (maun mukaan)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1–2 tl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
  • Suolaa maun mukaan
  • (Halutessa vähän tuoretta tilliä tai minttua)

Valmistusohje:

  1. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi.
  2. Ripottele hieman suolaa kurkkuun ja anna sen valua siivilässä tai talouspaperissa noin 10–15 minuuttia. Purista ylimääräinen neste pois.
  3. Sekoita jogurtti, hienonnettu valkosipuli, oliiviöljy ja sitruunamehu/etikka kulhossa.
  4. Lisää valutettu kurkku ja mausta suolalla.
  5. Halutessasi lisää silputtua tuoretta tilliä tai minttua.
  6. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua.

Tarjoiluvinkit:

  • Sopii erinomaisesti grilliruoan, pitaleipien tai vaikkapa varhaisperunoiden kanssa!
  • Myös falafelien, gyrosin tai kasvispyöryköiden kylkeen.