Cajun-lihapullat tuovat vaihtelua arkiruokapöytään.

TheKitchnin ruokatoimittaja Patty Catalanon mukaan illallisen valinta lähtee usein liikkeelle jääkaapin ja pakastimen sisällöstä, eikä monimutkaisesta suunnitelmasta. Hän kertoo säilyttävänsä jauhelihapaketteja pakastimessa aina, kun niitä saa tarjouksesta, sillä ne muuntautuvat helposti monenlaisiin arkiruokiin. Naudan jauhelihasta syntyy perinteinen lihamureke, joka maistuu koko perheelle.

Kun kyse on kanan jauhelihasta, Catalano kääntyy lähes aina mehukkaiden, suupalan kokoisten lihapullien puoleen. Cajun-lihapullien salaisuus piilee kahdessa asiassa: cajun-mausteessa, jota sekoitetaan taikinaan, sekä kastikkeessa, joka on kermaisen täyteläinen ja hennon punertava. Uunissa kullanruskeiksi paistuneet pullat pyöräytetään kastikkeessa juuri ennen tarjoilua, jolloin lopputulos on mausteinen, syvänmakuinen ja silti sopivan helppo arkeen.

Catalanon mukaan tämä arkiruoka hurmaa ihanalla maullaan ja reseptin äärelle palaa mielellään kerta toisensa jälkeen.

Ainesosat

  • Öljyä vuoan voiteluun
  • 1 dl hienonnettua tuoretta persiljaa (noin ½ nippu), lisäksi vähän tarjoilua varten
  • 1 dl korppujauhoja tai pankojauhoja (maustamattomia)
  • 1 pieni keltasipuli tai ½ keskikokoinen, raastettuna (noin 1 dl), jaettuna
  • 4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna ja jaettuna
  • 30 g parmesaania, hienoksi raastettuna (noin 0,6 dl)
  • 3 dl täysmaitoa tai kevytmaitoa, jaettuna
  • 1 iso kananmuna
  • 1 rkl + 2 tl cajun-mausteseosta (suolaa sisältävää), jaettuna
  • ¼ tl vastarouhittua mustapippuria
  • 700 g jauhettua kanaa
  • 2 rkl neutraalia öljyä (esim. rypsi- tai auringonkukkaöljy)
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2,5 dl vähäsuolaista kanalientä
  • ½ tl karkeaa suolaa (tai maun mukaan lisää)

Valmistusohjeet

  1. Aseta uunin ritilä yläkolmannekseen ja kuumenna uuni 220 asteiseksi. Vuoraa reunallinen uunipelti foliolla ja voitele kevyesti öljysuihkeella (tai sivele ohuesti öljyllä).
  2. Sekoita suuressa kulhossa yhteen:
    • 1 dl hienonnettua persiljaa
    • 1 dl korppujauhoja
    • 0,6 dl (n. 25 g) raastettua sipulia (puolet raastetusta sipulista)
    • 2 hienonnettua valkosipulinkynttä
    • 30 g raastettua parmesaania (n. 0,6 dl)
    • 0,6 dl maitoa
    • 1 kananmuna
    • 1 rkl + 1 tl cajun-mausteseosta
    • ¼ tl mustapippuria
  3. Lisää kulhoon 700 g kananjauhelihaa ja sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa liikaa, jotta lihapullista ei tule sitkeitä. Ota taikinasta noin 2 rkl kokoisia annoksia (n. 30 kpl) ja pyörittele kostein käsin sileiksi pulliksi. Aseta pellille tasaisin välein.
  4. Paista uunissa 12–15 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä. Tee sillä välin kastike.
  5. Kuumenna 2 rkl neutraalia öljyä (esim. rypsi) isossa paistinpannussa keskilämmöllä, kunnes öljy alkaa väreillä. Lisää raastettu sipuli (0,6 dl), 2 hienonnettua valkosipulinkynttä ja 1 rkl tomaattipyreetä. Kuullota noin 1 minuutti, kunnes tomaattipyree tummenee hieman.
  6. Ripottele joukkoon 2 rkl vehnäjauhoja ja sekoita 30 sekunnista 1 minuuttiin.
  7. Kaada ohuena nauhana joukkoon loput 2,4 dl maitoa ja 2,5 dl kanalientä samalla vispilällä sekoittaen, kunnes kastike on tasaista. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää 1 tl cajun-mausteseosta ja ½ tl suolaa. Anna hautua hiljalleen noin 5 minuuttia, välillä sekoittaen, kunnes kastike sakenee ja tarttuu lusikkaan. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos lihapullat eivät vielä ole valmiit, nosta pannu pois liedeltä.
  8. Kun lihapullat ovat kypsiä, kytke uunin grillivastus päälle ja ruskista pullia vielä 2–4 minuuttia.
  9. Nosta lihapullat kastikkeeseen ja pyöräytä varovasti kauttaaltaan kastikkeessa. Koristele halutessasi lisäpersiljalla ja tarjoa.

Jaa resepti ystävillesi!

LUE MYÖS: Vispipuuron voi tehdä myös tästä marjasta – jopa paremman makuista kuin puolukka! (Marjastaja.fi)