Täydellisen sämpylän salaisuudet ovat tässä.

Tuoreen sämpylän tuoksu täyttää kodin ja houkuttelee pöytään ennen kuin uuninluukku on kunnolla ehtinyt aueta. Lämmin sämpylä ja sula voinokare ovat yksinkertainen, mutta vastustamaton yhdistelmä.

Vaasanin tuotekehittäjä Vesa Leinonen muistuttaa, että muutamalla pienellä niksillä voi nostaa kotileivonnan lopputuloksen uudelle tasolle.

Kiertoilma ja höyry

  1. Käytä kiertoilmaa paistamiseen.
    Moni suosii tasalämpöä, mutta kiertoilma takaa tasaisemman kypsymisen ja kauniimman, kullanruskean pinnan. Kiertoilma myös estää sämpylöitä jäämästä keskeltä raa’oiksi.
  2. Hyödynnä höyryä.
    Kun lisäät uunin pohjalle noin 75 millilitraa vettä ennen paistoa, syntyvä höyry tekee sämpylöiden pinnasta kiiltävän ja antaa niille herkullisen paistovärin.

Täysjyväiset vehnäsämpylät

Ainekset

  • 4 dl vettä
  • 30 g hiivaa
  • 11 g suolaa
  • 20 g sokeria
  • 5 dl (n. 330 g) täysjyvävehnäjauhoja
  • 5 dl (n. 330 g) puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 30 g huoneenlämpöistä leivontamargariinia

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva.
  2. Lisää suola, sokeri ja suurin osa jauhoista. Lisää loput jauhot ja margariini vähitellen samalla taikinaa vaivaten.
  3. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja sitko on muodostunut. Anna kohota noin 30 minuuttia.
  4. Leivo taikinasta sopivan kokoisia sämpylöitä, nosta ne pellille ja peitä liinalla. Kohota vielä noin tunnin ajan.
  5. Paista 200 °C:ssa kiertoilmalla noin 12 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin ruskean värin.

Resepti: Vaasan Leipomo

LUE MYÖS: Kuivaa suppikset ja lisää ne kuuman öljyn sekaan – syksyn paras mauste on tässä (Marjastaja.fi)