Graavilohi on osa suomalaista juhlapöytää ja sen valmistus on pyhää rituaalia muistuttava hetki.

Graavin voi monien mielestä tehdä ”väärin” tuhannella eri tavalla, mutta todellisuudessa väärää menetelmää ei ole – kysymys on ennemminkin makumieltymyksistä.

Tässä reseptissä poiketaan hieman perinteisestä ja valmistetaan appelsiinin ja sitruunankuorilla maustettua graavia. Voit käyttää lohen lisäksi myös siikaa tai muuta kalaa.

6537162535 ecbd09db53 c
Perinteiseen graaviin käytetään suolaa, tilliä ja pippuria. Kuva: Flickr.com

Appelsiinigraavattu lohi

Ainekset

(4–6 annosta)

  • 600–800 g tuoretta lohifileetä (nahallinen, ruodoton)
  • 2 rkl karkeaa merisuolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 luomuappelsiinin hienoksi raastettu kuori
  • 1 luomusitruunan hienoksi raastettu kuori
  • 1 tl murskattua valko- tai mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Valmistele kala: Poista ruodot ja taputtele filee kuivaksi.
  2. Graavausseos: Sekoita suola, sokeri, sitruksen kuoret ja pippuri.
  3. Maustaminen: Hiero seos tasaisesti lohen lihan puolelle.
  4. Graavaus: Kääri lohi tiiviisti kelmuun tai laita kannelliseen astiaan. Graavaa jääkaapissa 10–24 tuntia. Käännä kerran graavauksen aikana.
  5. Viimeistely: Poista mausteseos, pyyhi pinta kevyesti. Viipaloi ohuiksi siivuiksi nahkaa vasten.

Tarjoile kala ruisleivän tai saaristolaisleivän päällä, keitettyjen perunoiden kanssa, piparjuurismetanan tai sinappikastikkeen kera.

LUE MYÖS: Poliisilla menee pasmat sekaisin kauniista naisesta: ”Ei ollut Jarkko varautunut siihen” (Cinemania.fi)