Graavilohi on osa suomalaista juhlapöytää ja sen valmistus on pyhää rituaalia muistuttava hetki.
Graavin voi monien mielestä tehdä ”väärin” tuhannella eri tavalla, mutta todellisuudessa väärää menetelmää ei ole – kysymys on ennemminkin makumieltymyksistä.
Tässä reseptissä poiketaan hieman perinteisestä ja valmistetaan appelsiinin ja sitruunankuorilla maustettua graavia. Voit käyttää lohen lisäksi myös siikaa tai muuta kalaa.

Appelsiinigraavattu lohi
Ainekset
(4–6 annosta)
- 600–800 g tuoretta lohifileetä (nahallinen, ruodoton)
- 2 rkl karkeaa merisuolaa
- 1 rkl sokeria
- 1 luomuappelsiinin hienoksi raastettu kuori
- 1 luomusitruunan hienoksi raastettu kuori
- 1 tl murskattua valko- tai mustapippuria
Valmistusohjeet
- Valmistele kala: Poista ruodot ja taputtele filee kuivaksi.
- Graavausseos: Sekoita suola, sokeri, sitruksen kuoret ja pippuri.
- Maustaminen: Hiero seos tasaisesti lohen lihan puolelle.
- Graavaus: Kääri lohi tiiviisti kelmuun tai laita kannelliseen astiaan. Graavaa jääkaapissa 10–24 tuntia. Käännä kerran graavauksen aikana.
- Viimeistely: Poista mausteseos, pyyhi pinta kevyesti. Viipaloi ohuiksi siivuiksi nahkaa vasten.
Tarjoile kala ruisleivän tai saaristolaisleivän päällä, keitettyjen perunoiden kanssa, piparjuurismetanan tai sinappikastikkeen kera.













