Peruna on yksi maailman rakastetuimmista raaka-aineista, eikä syyttä. Se on edullinen, monipuolinen ja sopii lukemattomiin ruokiin niin arjessa kuin juhlassakin.
Myös Italiassa perunalla on vankka asemansa osana perinteistä ruokakulttuuria. Italialaisen keittiön perunaperinteitä avataan syksyllä ilmestyneessä kirjassa Sikke ja Lieminen Toscanassa (Otava, 2025). Teoksen ovat tehneet kokki ja ruokakirjailija Sikke Sumari sekä muusikko ja ruokavaikuttaja Jaakko Luomanen, joka tunnetaan myös nimellä Lieminen.
Peruna esiintyy teoksessa monissa muodoissa. Italiassa se perunaa syödään gnoccheina, kroketteina, muusina, gratiinina ja röstinä. Hasselbackan perunat ovat Toscanassa nimeltään patate fisarmoniche, eli harmonikkaperunat. Yhteistä näille ruoille on perunan kyky mukautua erilaisiin valmistustapoihin ja makumaailmoihin.

Uunissa paistettu peruna
Erityisen vahvan aseman saa uunissa paistettu peruna. Toscaniassa perunakuutiot ovat tyypillinen lisäke pääruoan rinnalla. Oikein valmistettuna ne paistuvat rapeiksi ja kullanruskeiksi pinnalta, mutta säilyvät sisältä pehmeinä ja makeina.
Kirja osoittaa, että peruna ei ole vain arkinen peruselintarvike, vaan raaka-aine, joka yhdistää ruokakulttuureja ja kestää aikaa sekä maantieteellisiä rajoja.
Uunissa paistetut perunat
Ainekset
- 1 kg kiinteitä perunoita (esim. Siikli tai Annabella)
- 1 rkl oliiviöljyä
- 2 timjaminoksaa
- 2 rosmariininoksaa
- 2 valkosipulinkynttä
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Valmistusohje
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Riivi timjaminlehdet.
- Pese ja kuori perunat, puolita ne ja leikkaa puolikkaat pitkittäin kolmeen ja poikittain neljään osaan.
- Kiehauta vesi ja keitä perunakuutioita runsaassa vedessä viisi minuuttia.
- Valuta keitinvesi pois ja siirrä perunat kulhoon, anna jäähtyä hetki, lisää oliiviöljy, mausta suolalla, pippurilla ja timjaminlehdillä, sekoita.
- Voitele uunivuoka tai pelti oliiviöljyllä ja kumoa siihen perunakuutiot. Mieluiten yhteen kerrokseen.
- Lisää sekaan valkosipulinkynnet ja rosmariinin lehdet.
- Kypsennä perunoita uunin keskiosassa 40 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniisti ruskistuneet.
Resepti: Sikke ja Lieminen Toscanassa (Otava, 2025)










