Kannattaako joulutortut voidella kananmunalla? Moni tekee näin ja usein turhaan.
Joulutorttuja leivottaessa yksi yleinen kompastuskivi liittyy valmiista pakastetaikinasta tehtyihin torttuihin. Niitä ei kannata voidella kananmunalla ennen uuniin laittoa.
Kananmuna muodostaa taikinan pinnalle kalvon, joka sulkee huokoset ja haittaa kohotusta. Tämä näkyy erityisesti torttujen taitekohdissa: taikina ei pääse kohoamaan ja tortut voivat jäädä mataliksi.

Voitele itse tehdyt
Itse tehdyissä taikinoissa voitelu on perinteinen ja toimiva tapa, mutta teollisesti valmistetun voitaikinan rakenne on erilainen. Siksi pakastetaikina kohoaa ja lehteytyy parhaiten, kun sen antaa paistua ilman voitelua.
Jos siis käytät valmista voitaikinaa, jätä muna pois – näin saat tortuista kuohkeampia ja rakenteeltaan ilmavampia.
Lähde: MTV / Makuja













