Omena-kaurapaistos on monelle tuttu lapsuuden maku ja ainakin minulle se tuo aina mieleen mummolan.

Syksyisin Heinolassa kasvaneet omenapuut notkuivat hedelmistä, ja keittiössä tuoksui uunissa kypsyvä paistos, jossa makeat omenat saivat seurakseen rapean kaurakuorrutteen.

Isoäidilläni oli eräs versio, josta pidin erityisen paljon – kyseiseen reseptiin tuli perinteisten ainesten lisäksi ruskistettua voita ja pekaanipähkinöitä.

2771492378 2dc248b306 c
Kuva: Flickr.com

Ainekset

(4–6 annosta)

Täyte:

  • 6 omenaa (happamia tai makeanhappamia, esim. kotimainen syysomena)
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl sokeria (tai fariinisokeria)
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl kardemummaa (valinnainen)
  • 1 rkl vehnäjauhoja tai maissitärkkelystä

Kaurapäällinen:

  • 125 g voita
  • 1½ dl kaurahiutaleita
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl pekaanipähkinöitä (karkeasti rouhittuna)
  • ripaus suolaa

Valmistusohje

  1. Ruskista voi:
    Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Jatka kuumentamista, kunnes voin vaahto laskee ja pohjalle alkaa muodostua kullanruskeita hiutaleita. Voi tuoksuu pähkinäiseltä. Nosta pois liedeltä ja anna hieman jäähtyä.
  2. Valmistele omenat:
    Kuori ja viipaloi omenat. Sekoita kulhossa omenaviipaleet, sitruunamehu, sokeri, kaneli, kardemumma ja vehnäjauho. Levitä seos voideltuun uunivuokaan.
  3. Tee kaurapäällinen:
    Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, vehnäjauho, fariinisokeri, pekaanipähkinät ja suola. Kaada joukkoon ruskistettu voi ja sekoita, kunnes seos on murumainen.
  4. Kokoa ja paista:
    Ripottele kaurapäällinen omenien päälle. Paista 180 °C:ssa noin 35–40 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet ja kullanruskea.

Paistos maistuu parhaimmalta lämpimänä vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kevyesti vatkatun kerman kanssa.

Vinkki: Jos haluat lisävivahteen, voit lorauttaa omenien joukkoon tilkan calvadosia tai omenamehua ennen paistoa.

LUE MYÖS: Pakasta mustikoita tämän marjan kanssa – ihanan makuinen ja heti käyttövalmis kombo (Marjastaja.fi)