
Klassinen isoäidin kantarellipiirakka on leivottu simppeleistä raaka-aineista juuri sellaisena kuin se olisi tehty ennen valmiita taikinoita ja turhaa kikkailua.
Tämä resepti on klassikko: yksinkertainen, mutta täynnä makua. Voissa paistetut kantarellit, lempeä sipuli ja kermainen täyte sulautuvat yhteen juuri sellaiseksi piirakaksi, jota tarjoiltiin ennen vanhaan.
Tätä piirakkaa valmistaessa ei saa olla kiire – se rakennetaan huolella alusta asti ja juuri siksi se maistuu niin hyvältä.
Isoäidin kantarellipiirakka
Pohja
- 100 g voita (huoneenlämpöistä tai hieman pehmennettyä)
- 2 dl vehnäjauhoja
- ½ dl ruisjauhoja (tai täysjyväjauhoja – tuo makua)
- ½ tl suolaa
- 2 rkl kylmää vettä
Valmistus:
- Nypi voi ja jauhot + suola murumaiseksi seokseksi.
- Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
- Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija n. 24 cm).
- Esipaista pohjaa 200°C noin 10 minuuttia.
Täyte
- n. 3–4 dl tuoreita kantarelleja (tai 2 dl paistettuja)
- 1 pieni sipuli (tai salottisipuli)
- nokare voita paistamiseen
- 1 dl kermaa (täyskerma tai kuohukerma)
- 1 dl maitoa
- 2 kananmunaa
- 1 dl (tai enemmän) juustoraastetta (esim. emmental, kermajuusto)
- suolaa, mustapippuria
- ripaus muskottipähkinää (valinnainen)
- tuoretta timjamia tai persiljaa
Valmistus:
- Puhdista kantarellit, revi suurimmat.
- Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes neste haihtuu. Lisää sitten voi ja hienonnettu sipuli – kuullota kunnes sipuli pehmenee.
- Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
- Levitä sieniseos esipaistetun pohjan päälle.
- Sekoita keskenään kerma, maito, munat ja juustoraaste. Kaada seos sienien päälle.
- Paista 200°C uunissa noin 30–35 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja hyytynyt.
Tarjoiluvinkki
Piirakka on usein vielä parempaa seuraavana päivänä, kun maut tasaantuvat. Isoäidit tiesivät tämän hyvin.