Klassinen isoäidin kantarellipiirakka on leivottu simppeleistä raaka-aineista juuri sellaisena kuin se olisi tehty ennen valmiita taikinoita ja turhaa kikkailua.

Tämä resepti on klassikko: yksinkertainen, mutta täynnä makua. Voissa paistetut kantarellit, lempeä sipuli ja kermainen täyte sulautuvat yhteen juuri sellaiseksi piirakaksi, jota tarjoiltiin ennen vanhaan.

Tätä piirakkaa valmistaessa ei saa olla kiire – se rakennetaan huolella alusta asti ja juuri siksi se maistuu niin hyvältä.

Isoäidin kantarellipiirakka

Pohja

  • 100 g voita (huoneenlämpöistä tai hieman pehmennettyä)
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl ruisjauhoja (tai täysjyväjauhoja – tuo makua)
  • ½ tl suolaa
  • 2 rkl kylmää vettä

Valmistus:

  1. Nypi voi ja jauhot + suola murumaiseksi seokseksi.
  2. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  3. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija n. 24 cm).
  4. Esipaista pohjaa 200°C noin 10 minuuttia.

Täyte

  • n. 3–4 dl tuoreita kantarelleja (tai 2 dl paistettuja)
  • 1 pieni sipuli (tai salottisipuli)
  • nokare voita paistamiseen
  • 1 dl kermaa (täyskerma tai kuohukerma)
  • 1 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl (tai enemmän) juustoraastetta (esim. emmental, kermajuusto)
  • suolaa, mustapippuria
  • ripaus muskottipähkinää (valinnainen)
  • tuoretta timjamia tai persiljaa

Valmistus:

  1. Puhdista kantarellit, revi suurimmat.
  2. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes neste haihtuu. Lisää sitten voi ja hienonnettu sipuli – kuullota kunnes sipuli pehmenee.
  3. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.
  4. Levitä sieniseos esipaistetun pohjan päälle.
  5. Sekoita keskenään kerma, maito, munat ja juustoraaste. Kaada seos sienien päälle.
  6. Paista 200°C uunissa noin 30–35 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja hyytynyt.

Tarjoiluvinkki

Piirakka on usein vielä parempaa seuraavana päivänä, kun maut tasaantuvat. Isoäidit tiesivät tämän hyvin.