Ranskalainen galette hurmaa helppoudellaan – et tarvitse edes vuokaa.

Ilta-Sanomien ohjeessa herkullinen galette eli ranskalainen avopiiras valmistuu vaivattomasti ilman vuokaa. Täytteenä käytetään tuorejuustoa, valkosipulia ja sesongin meheviä tomaatteja.

Voit tehdä galettesta täysin kasvipohjaisen valitsemalla taikinaan margariinia, käyttämällä vegaanista tuorejuustoa ja voitelemalla reunat kaurajuomalla. Jos haluat tarjota galettea useammalle, kasvata ainesmääriä puolitoistakertaisiksi ja kauli taikina suorakaiteen muotoon niin, että se mahtuu uunipellille.

Tomaattigalette

6 palaa

Ilta-Sanomien mukaan hinta per pala on vain 60 senttiä!

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 125 g margariinia tai voita kuutioituna
  • 1 rkl omena- tai valkoviinietikkaa
  • ½ dl kylmää vettä

Täyte

  • 350 g tomaatteja, tavallisia ja/tai kirsikkatomaatteja
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ¼–½ tl rouhittua mustapippuria
  • 1 kananmuna

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja suola. Lisää joukkoon kuutioitu rasva ja nypi rasva jauhojen joukkoon niin, että saat aikaan murumaisen seoksen.
  2. Pirskota murun joukkoon viinietikka sekä vesi ja sekoita nopeasti nuolijan avulla. Alusta sitten kädellä nopeasti painellen ja puristellen taikina tiiviiksi palloksi – älä vaivaa taikinaa, jotta sitkoa ei syntyisi. Kääri taikina kelmuun ja siirrä jääkaappiin lepäämään noin 1 tunniksi tai seuraavaan päivään.
  3. Ota taikina jääkaapista lämpenemään ja valmistele täytteet. Leikkaa tomaatit ohuiksi siivuiksi. Kuori ja leikkaa myös valkosipulit siivuiksi. Laita tomaatit ja valkosipulit kulhoon, ripota päälle suolaa ja sokeria ja kääntele hyvin. Jätä tekeytymään taikinan kaulimisen ajaksi.
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ripota leivinpaperin päälle hiukan vehnäjauhoja. Kauli taikina ohueksi (paksuus noin 3–4 mm), pyöreäksi (halkaisija noin 35–40 cm) levyksi.
  5. Levitä tuorejuusto taikinalevyn päälle, jätä noin 3 cm reunoista peittämättä. Nostele tomaatti- ja valkosipulisiivut kulhosta tuorejuuston päälle – älä kaada, jotta tomaattien neste ei kostuta galettea liikaa. Rouhi päälle mustapippuria. Kääntele reunat galetten päälle, putsaa ne esim. pullasudilla jauhoista ja voitele kananmunalla.
  6. Siirrä galette leivinpapereineen uunipellille, nosta pelti uuniin keskitasoa hieman alemmalle tasolle ja paista noin 45 minuuttia, kunnes galetten pinta on saanut hyvin väriä.
  7. Anna vetäytyä hetken ennen leikkaamista. Koristele esim. basilikan lehdillä

Lähde: IS / Ruokala