Makaronilaatikko on lähes jokaisen suomalaisen arkiruokaa. Riittoisa, edullinen, helppo ja lukuisiin eri variaatioihin taipuva makaronilaatikko kuuluu myös keittiöpäälikkö Mikko Kaukosen arkiruokasuosikkeihin.
– Suosin klassisia kotiruokia, kuten makaronilaatikkoa, lihapullia ja janssoninkiusausta, hän luettelee Ilta-Sanomille.
Miten makaronilaatikosta saa erityisen herkullista?
Kaukosen mukaan jauheliha ja munamaito kannattaa maustaa huolella.
– Suolaa ja pippuria, käytän myös esimerkiksi sienisoijaa mausteena. Jauheliha pitää maustaa kunnolla, jotta kokonaisuus maistuu.
Kaukonen käyttää munamaidossa täysmaitoa ja kuorruttaa makaronilaatikon runsaalla määrällä juustoa.
– Käytän mozzarellan ja emmentalin sekoitusta. Mozzarella on itsessään aika mauton, emmental tuo makua, Kaukonen kertoo.
Mikko Kaukosen liha-makaronilaatikko
4 annosta
- 1 pss (400 g) täysjyvämakaronia
- 400 g naudan jauhelihaa (17 %)
- ½ dl rypsiöljyä
- 1 keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 3 rkl vähäsuolaista soijaa
- 2 tl chilijauhetta
- 1 dl tomaattimurskaa
- 6 dl täysmaitoa
- 3 kananmunaa
- 50 g mozzarella-raastetta
- 50 g emmental-raastetta
- suolaa, mustapippuria
1. Keitä makaronit ohjeen mukaan suolavedessä. Hienonna sipulit ja freesaa ne rypsiöljyssä.
2. Ruskista jauheliha. Lisää tomaattimurska, chili, soija ja anna kiehua hetken kasaan. Mausta suolalla sekä mustapippurilla.
3. Sekoita sipulit, jauheliha ja makaronit keskenään. Laita makaroni-jauhelihaseos vuokaan.
4. Riko kananmunien rakenne, lisää maito ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Kaada munamaito makaroni-jauhelihaseoksen päälle ja lisää lopuksi juustoraasteet.
5. Paista 175-asteisessa uunissa 30 minuuttia folio vuoan päällä, ja 20–30 minuuttia ilman foliota, kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna vetäytyä noin 30 minuuttia.
Lähde: Ilta-Sanomat / Ruokala