MTK:n mukaan näissä pikkelikasviksissa käytetään perinteistä pikkelilientä, jossa on vettä, etikkaa ja mausteita – mutta maustumisaika on tavallista lyhyempi, sillä jo puoli tuntia voi riittää.
Nopeampi maustuminen selittyy sillä, että kasvikset “valmistellaan” liemen makuja varten hieromalla niitä kevyesti sokerilla ja suolalla. Tämä käsittely irrottaa kasviksista nestettä ja muuttaa niiden rakennetta niin, että pikkeliliemi pääsee helpommin imeytymään ja maustamaan ne.
On kuitenkin tärkeää huuhdella kasvikset hieronnan jälkeen, jotta lopputulos ei ole liian suolainen tai makea.

Säilö kesän maut
Pikkelöinti on erinomainen tapa säilöä kesän maut talteen – mutta jos et malta odottaa, pikapikkelikasvikset tarjoavat nopeamman vaihtoehdon. Tärkeintä on valita riittävän kiinteitä kasviksia, jotta ne kestävät hieronnan. Tällä kertaa Maatalouden keskusliiton reseptissä käytettiin kotimaista keräkaalia, fenkolia, vihreitä papuja ja omenaa, mutta yhtä hyvin mukaan sopisivat esimerkiksi kurkku, kukkakaali, porkkana, varsiparsakaali, parsa tai retiisi.
Käytä kahta etikkaa
Pikkeliliemeen suositellaan kahta erilaista etikkaa: väkiviinaetikkaa, joka antaa makuun tarvittavaa terävyyttä, sekä toista pehmeämpää ja aromaattisempaa vaihtoehtoa, kuten omenaviinietikkaa. Mausteet voi puolestaan valita oman maun mukaan.
Pikapikkelikasvikset maistuvat raikkaana salaattina sellaisenaan tai monipuolisena lisukkeena. Ne sopivat hyvin voileivän päälle, hodarin väliin tai vaikka aamiaisella munakkaan kylkeen.

MTK:n Pikapikkelikasvikset
(4-6 henkilölle)
aika: 30 minuuttia + 1/2 tuntia maustumiseen
- ⅓ kpl kotimainen pieni keräkaali
- 200 g kotimaisia vihreitä papuja
- 2 kpl kotimaista pientä fenkolia
- 2 kpl kotimaista omenaa
- 5 tl suolaa
- 5 tl sokeria
- 3-5 dl väkiviinaetikkaa
- 3-5 dl omenaviinietikkaa
- 3-5 dl vettä
- ripaus suolaa ja pippuria
- 2 kpl laakerinlehtiä
- 10 kpl kokonaisia maustepippureita
- 1 tl sinapinsiemeniä
Valmistusohjeet
- Leikkaa keräkaalin ja fenkolit reilun suupalan kokoisiksi suikaleiksi. Leikkaa papujen terävät päät pois ja leikkaa pavut kahteen osaan. Halkaiset omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat reilun suupalan kokoisiksi viipaleiksi
- Laita kasvikset, 5 tl suolaa ja 5 tl sokeria laakeaan kulhoon. Hiero suolaa ja sokeria kasvisten pintaan sormillasi, kunnes kasviksista on irronnut hieman nestettä ja kasvikset ovat taipuisia. Tähän menee yleensä noin 5 minuuttia
- Huuhtele kasvikset siivilässä, juoksevan kylmän veden alla. Huuhtele myös kulho
- Laita huuhdellut kasvikset takaisin kulhoon ja lisää väkiviinaetikkaa, omenaviinietikkaa ja vettä niin paljon että kasvikset peittyvät. Lisää molempia etikoita ja vettä kaikkia yhtä paljon. Lisää mukaan ripaus suolaa ja pippuria sekä mausteita oman makusi mukaan. Laakerinlehdet, maustepippurit ja sinapinsiemenet toimivat hyvin – mutta voit halutessasi lisätä joukkoon myös esimerkiksi chiliä tai valkosipulinkynsiä
- Anna kasvisten maustua vähintään puoli tuntia – mutta voit halutessasi nauttia kasvikset myös vasta seuraavana päivänä: pikkelikasvisten maku voimistuu pidemmän maustumisajan myötä
Jaa resepti ystävillesi!