Juhannus on kohta täällä ja mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa keskikesän juhlaa kuin tarjoamalla klassista savulohisalaattia.

Savukala, uudet perunat ja Juhannus kuuluvat yhteen – ainakin meidän perheessä. Jos et ole vielä varma mitä tarjoilisit Juhannuksena (makkaran, lihan ja muiden grillattavien lisäksi), niin tässä olisi yksi erinomainen vaihtoehto.

Tämän savulohisalaatin voi valmistaa myös muusta savukalasta, esimerkiksi savusiiasta. Halusimme myös lisätä reseptiin hieman suomalaisia villiyrttejä, jotta et jättäisi niitä hyödyntämättä.

Ps. voit käyttää reseptissä myös kylmäsavulohta.

Kuva: Flickr.com

Herkullinen savulohisalaatti Juhannukseksi

Ainekset:

Salaatti:

  • 300 g savulohta
  • 200 g varhaisperunoita (keitettynä ja kuutioituna)
  • 1 punasipuli (ohuina viipaleina)
  • 1 kurkku (kuutioituna)
  • 200 g kirsikkatomaatteja (puoliksi leikattuna)
  • 1 nippu retiisejä (viipaloituna)
  • 1 avokado (kuutioituna)
  • 100 g fetajuustoa (muruina)
  • 100 g rucolaa tai muuta salaattisekoitusta
Kuva: Wikipedia Commons

Villiyrtit:

  • 1 dl ketunleipää (myös tunnettu nimellä käenkaali)
  • 1 dl poimulehteä (nuoria lehtiä)
  • 1 dl vuohenputkea (nuoria lehtiä)

Kastike:

  • 1 dl kreikkalaista jogurttia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl dijon-sinappia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi (murskattuna)
  • Suolaa ja pippuria maun mukaan

Ohjeet:

  1. Valmistele ainekset:
    • Keitä varhaisperunat ja kuutioi ne jäähtyneinä.
    • Viipaloi punasipuli ja retiisit, kuutioi kurkku ja avokado, ja puolita kirsikkatomaatit.
    • Murusta fetajuusto.
  2. Pese ja valmistele villiyrtit:
    • Huuhtele ketunleivät, poimulehdet ja vuohenputket huolellisesti.
    • Ravistele ylimääräinen vesi pois ja kuivaa ne kevyesti paperipyyhkeellä.
  3. Kokoa salaatti:
    • Asettele salaattisekoitus tai rucola tarjoiluvadille.
    • Lisää varhaisperunat, punasipuli, kurkku, kirsikkatomaatit, retiisit ja avokado salaattipedille.
    • Ripottele päälle savulohipalat ja fetajuustomurut.
  4. Valmista kastike:
    • Sekoita kulhossa kreikkalainen jogurtti, sitruunamehu, hunaja, dijon-sinappi, oliiviöljy ja murskattu valkosipulinkynsi.
    • Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
    • Sekoita tasaiseksi.
  5. Viimeistele salaatti:
    • Kaada kastike tasaisesti salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.
    • Ripottele villiyrtit salaatin päälle koristeeksi ja makua tuomaan.
  6. Tarjoile heti:
    • Tarjoile salaatti tuoreena ja nauti!

Vinkit:

  • Villiyrttien tunnistaminen: Varmista, että tunnistat villiyrtit oikein ennen niiden keräämistä ja käyttämistä.
  • Vaihtoehtoiset yrtit: Jos villiyrttejä ei ole saatavilla, voit korvata ne esimerkiksi basilikan, mintun ja persiljan yhdistelmällä.

Tämä savulohisalaatti on täydellinen lisä juhannuksen juhlapöytään ja tuo mukanaan herkullisia ja raikkaita kesän makuja. Villiyrtit antavat salaatille uniikin suomalaisen vivahteen!

Jaa resepti ystävillesi!