Tässä piirakassa punajuuri nousee pääosaan, ja sen rinnalla maistuvat Aura-juusto sekä rukiinen pohja.
– Punajuuri on hieno raaka-aine. Siinä on omaperäinen ja voimakas maku. Se käy moneen ruokaan, keittiömestari Risto Mikkola sanoo Iltalehdelle.
Perinteiset etikkapunajuuret ja borssikeitto
Mikkolan mukaan punajuuresta voi loihtia monenlaisia herkkuja: etikkapunajuuret ovat perinteinen tapa säilöä juuresta, punajuuripihvit sopivat mainiosti syksyn makumaailmaan, ja borssikeitto on hänen mielestään kertakaikkisen loistava ruoka, joka lämmittää kylminä päivinä.
Myös erilaiset juustot, erityisesti vuohenjuusto, täydentävät punajuuren makua erinomaisesti. Punajuurta voi käyttää lisäksi hummuksessa tai erilaisissa uuni- ja pataruoissa – ja tietysti se kuuluu perinteisiin punajuurisalaatteihin ja joulun rosolliin.
Paahdetut punajuuret myös herkullisia
Kun Mikkola valmistaa punajuurta yksinkertaisimmillaan, hän kuorii ja lohkoo raa’at punajuuret, levittää ne uunipellille ja maustaa suolalla, timjamilla ja oliiviöljyllä.
Iltalehden artikkelissa kerrotaan, että Mikkola valmistaa punajuurista piirakan, jossa on parina sinihomejuusto – ja nimenomaan Aura-juusto, jota hän pitää kotimaisena ylpeydenaiheena.
– Se on tehty suomalaiseen makuun, Mikkola muistuttaa ja toteaa samaan hengenvetoon, että he, jotka eivät rakasta Auraa, vihaavat sitä.
Risto Mikkolan rukiinen punajuuripiirakka
Pohja:
- 1 pkt pakasteruistaikinaa
Täyte:
- 5 (300 g) etikkapunajuuria
- 1 dl tuoretta basilikaa suikaleina
- 150 g Aura-juustomurua
- 2 dl kuohukermaa
- 2 kananmunaa
Valmistusohjeet
- Raasta punajuuret ja sekoita joukkoon hienonnettu basilika, murennettu sinihomejuusto, ruokakerma ja munat.
- Kauli sulanut taikina pyöreäksi levyksi. Nosta taikina piirasvuokaan niin, että se peittää vuoan pohjan ja reunat. Esipaista taikinaa 10 min.
- Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Kypsennä piirakkaa 175 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes täyte on keskeltäkin hyytynyt.
Lähde: Iltalehti