Tom kha gai on perinteinen thaimaalainen keitto.
Keitto on lempeän mausteinen ja siinä yhdistyvät kookosmaito, sitruunaruoho, kaffirlimen lehdet, chili ja kana. Usein keitossa on myös sieniä ja sitä maustetaan kalakastikkeella sekä limen mehulla.
Keiton makumaailma on tasapainoinen yhdistelmä suolaista, hapanta, makeaa ja hieman tulista – siis tyypillistä thaikeittiötä.

Harri Syrjäsen Tom kha gai on superhelppo valmistaa
Kaikki ainekset lisätään pannulle ja keitetään yhdessä ilman kikkailuja.
– Helppous viehättää. Tässä Tom kha gai thaikku nuudeli safkassa ei tarvii ees paistaa mitään, Harri kertoo ja jatkaa:
– Tom kha gai on ollu mun ehdoton suosikki kun olen Thaimaassa vieraillut. Jotenkin siinä on vaan kaikki kohdallaan.
Harri Syrjäsen Tom kha gai
- 300 g broilerin filee
- 90 g nuudelia
- 100 g ruskeita herkkusieniä
- 1 chili
- peukalon pään kokoinen pala inkivääriä
- 1 lime
- 1 til ruokosokeria
- 1 rkl kalakastike
- pikku nippu korianteria
- 8 kpl limenlehtiä
- 1 sitruunaruoho
- 400 ml kookosmaitoa
- 6 dl mietoa
- kanalientä
- suolaa
Valmistusohjeet
- Halkaise herkkusienet. Kuori inkivääri ja siivuta ohueksi.
- Halkaise lime ja leikkaa toisesta puolesta neljä lohkoa. Säästä toinen puoli.
- Leikkaa chili puolirenkaiksi. Hakkaa sitruunaruoho rikki. Kuutioi kana.
- Laita kylmään pannuun ensin nuudeli, sitten herkkusienet, chili, inkivääri, limelehdet, kana, purista puolikkaan limen mehu, ruokosokeri, kanaliemi, kookosmaito, kalakastike, sitruunaruoho ja korianteri sekä mausta suolalla.
- Laita kansi päälle ja liesi täysille. Kun liemi rupeaa kiehumaan katso kellosta 3 min.
- Avaa kansi ja sekoita. Laita kansi takaisin ja keitä miedolla lämmöllä vielä 2-3 min.
- Nosta annos lautaselle ja lisää limelohko annokseen.
Nauti herkullisesta Tom kha gai -keitosta!