Reseptitaituriksi ja hyvän ruuan lähettilääksi itseään kutsuva Hanna Sumari jakoi vuonna 2022 blogissaan maukkaan jälkiruokareseptin.

Sumarin mukaan aromikkaat vadelmat ovat loistava makupari hapokkaan raparperin kanssa. Tällä hetkellä kukkivat syreenit sopivat loistavasti koristeeksi kakun päälle.

Kesäisen kokonaisuuden viimeistelee pähkinäinen, lempeä ja makea toscakuorrute.

Raparperi-vadelmakakku toscakuorrutuksella

Paistolämpötilä 170°C kuorrutus 225°C

Vuoka 26 cm

Murotaikina

  • 150 g kylmää voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl tomusokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 kananmuna
  • 0,5 rkl kylmää vettä tarvittaessa

Täyte

  • n. 500 g raparperinpaloja
  • 300 g vadelmia
  • 4 rkl perunajauhoja
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl vaniljasokeria

Tosca

  • 200 g voita
  • 200 g sokeria
  • 200 g mantelilastuja
  • 2 dl kuohukermaa

Valmistusohjeet

  1. Tee ensin murotaikina. Sekoita yhteen kaikki kuivat aineet, lisää sitten voi ja nypi taikina ryynimäiseksi. Lisää joukkoon kevyesti vatkattu kananmuna ja sekoita taikina turhia vaivaamatta tasaiseksi. Tarpeen vaatiessa lisää pieni tilkka jääkylmää vettä. Laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  2. Valmistele irtopohjainen kakkuvuoka laittamalla sen pohjalle ja reunoille leivinpaperi.
  3. Tee täyte. Leikkaa raparperit 1 x 1cm kuutioiksi. Halkaise tarvittaessa paksut varret. Jätä sivuun odottamaan.
  4. Kauli murotaikina 3 mm paksuiseksi levyksi ja nosta taikina varovasti vuokaan. Taputtele taikina paikoilleen ja pistele pohja haarukalla. Laita leivinpaperi ja piirakkahelmiä tai kuivia herneitä pohjan päälle, jotta pohja ei liiku esipaiston aikana.
  5. Esipaista pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia.
  6. Sekoita raparperikuutioiden joukkoon vadelmat, sokeri, kaneli, vaniljasokeri ja perunajauhot.
  7. Poista piirakkahelmet ja kaada täyte murotaikinakuoren sisään ja paista piirasta 25-30 minuuttia. Tee sillä aikaa tosca.
  8. Kaada kaikki toscan ainekset pinnoitettuun kattilaan ja anna kiehua hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes kuorrutus on kiehunut kokoon ja saanut kauniin värin.
  9. Levitä kuorrute kakun päälle ja nosta uunin lämpötila 225 ja kuorruta kakkua viitisen minuttia, kunnes pinta on kauniin kullan ruskea.
  10. Anna kakun jäähtyä puolisen tuntia vuoassa ja irrota vuoan reuna sitten varovasti ja anna kakun jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua. Koristele kukkasin.

Resepti: hannasumari.fi