Suomalaisesta joulupöydästä löytää poikkeuksetta graavattua kalaa, yleensä lohta.
Yleensä graavin perustana ovat suola, sokeri, tilli ja mustapippuri. Variaatioita on kuitenkin monia, sillä esimerkiksii raastettu sitruunankuori sopii mainiosti graaviin ja niin tekee myös rosepippuri, jota käsittelemme tässä jutussa.
Rosepippurilla maustettu graavikala maistuu hedelmäiseltä ja on vähemmän pistävä kuin mustapippurilla graavattu kala.
Rosepippurilla graavattu lohi
Ainekset
- 1 kg tuoretta lohifileetä, nahalla
- 2 rkl karkeaa merisuolaa
- 1 rkl sokeria
- 3-4 tl murskattua rosepippuria
- ½ tl valkopippuria (valinnainen, jättää mustapippurin aiheuttaman karvauden pois)
- Tuoretta tilliä n. 1 dl (hienonnettuna)
Valmistusohje
- Poista ruodot. Varmista, että lohifilee on ruodoton ja pyyhi pinta kuivaksi.
- Valmista mausteseos. Sekoita merisuola, sokeri ja murskattu rosepippuri. Rosepippurin voi murskata kevyesti veitsen lappeella tai morttelissa – ei kuitenkaan jauheeksi.
- Mausta lohi. Levitä mausteseos tasaisesti fileen lihan puolelle. Peitä pinta kevyesti tillisilpulla.
- Graavaus.
- Aseta filee tiiviiseen rasiaan tai kääri se huolellisesti kelmuun.
- Laita kevyt paino päälle.
- Anna graavautua jääkaapissa 24 tuntia. Käännä filettä kerran graavauksen aikana.
- Viimeistely. Pyyhi liika mauste pois ennen tarjoilua ja viipaloi lohi ohuiksi siivuiksi poikkisyin.
Miksi rosepippuri on hyvä vaihtoehto?
- Rosepippurin hedelmäinen ja kukkainen aromi täydentää lohen rasvaista makua.
- Se ei tuo mustapippurin tapaan terävää tai karvauttavaa pippurisuutta.
- Lopputulos on pehmeämpi, aromikkaampi ja elegantimpi.
Tarjoile siivutettuna ruisleivän tai saaristolaisleivän kanssa. Sopii myös alkuruoaksi sitruunan, smetanan ja tillin kanssa.












