Perunamuusi on klassikko, josta voi tehdä lukemattoman määrän erilaisia variaatioita. Tässä on yksi lemppareistani: perunamuusi, joka valmistetaan uunissa paahdetuista perunoista.

Uunissa paahdetut perunat tuovat muusiin aivan uudenlaisen maun, sellaisen joka sopii mainiosti vaikkapa riista- ja muiden liharuokien kanssa.

Muusi paahdetuista perunoista

Ainekset

(4–6 annosta)

  • 1,5 kg jauhoisia perunoita
  • 100 g voita, sulatettuna
  • 3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
  • ½ rkl tuoretta rosmariinia, hienonnettuna (tai ½ tl kuivattua)
  • ½ tl kuivattua timjamia
  • 2 tl karkeaa suolaa
  • Mustapippuria myllystä maun mukaan
  • 3,5 dl kuohukermaa ja täysmaitoa sekoitettuna 50:50 suhteessa
  • ½ dl kana- tai kasvislientä (lämmintä)

Valmistusohje:

  1. Kuumenna uuni:
    Lämmitä uuni 200 asteeseen (ylä- ja alalämpö).
  2. Valmistele perunat:
    Pese ja kuivaa perunat. Halkaise suurimmat, jotta kypsyvät samanaikaisesti.
  3. Mausta:
    Sekoita suuressa kulhossa sulatettu voi, valkosipuli, rosmariini, timjami, suola ja mustapippuri.
    Lisää perunat ja pyörittele, kunnes ne ovat kauttaaltaan mausteseoksen peitossa.
  4. Paahda:
    Levitä perunat voideltuun uunivuokaan tai pellille leivinpaperin päälle.
    Paahda uunissa 45–55 minuuttia, kunnes perunat ovat kullanruskeita ja haarukalla helposti lävistettäviä.
  5. Muussaa:
    Siirrä kuumat perunat kulhoon (voit halutessasi poistaa kuoret tai jättää ne tuomaan makua ja rakennetta).
    Lisää kaikki uunivuokaan jääneet mausteet ja voi joukkoon, elleivät ne ole palaneet.
    Muussaa perunasurvimella tai sähkövatkaimella.
  6. Viimeistele:
    Lisää vähitellen lämmitetty kerma-maitoseos ja kanaliemi, kunnes muusi on sopivan pehmeää ja kuohkeaa.
    Tarkista maku – lisää suolaa tai pippuria tarpeen mukaan.
  7. Tarjoile:
    Tarjoa heti, tai pidä lämpimänä 100 °C uunissa peitettynä tarjoiluun asti.

Vinkkejä:

  • Jos haluat erityisen aromikkaan muusin, lisää joukkoon paahdettua valkosipulia tai hieman parmesaania.
  • Kasvisversiossa käytä oliiviöljyä ja kasvislientä voin ja kananliemen sijasta.
  • Jauhoiset perunat (ei kiinteät) tekevät rakenteesta kuohkeamman.

Vinkkaa resepti ystävillesi!

LUE MYÖS: Olen juonut 3 kertaa viikossa näistä aineksista koostuvaa juomaa – flunssa on pysynyt loitolla (Marjastaja.fi)