Landleys kök -sivuston ruokatoimittaja Madeleine Landley rakastaa tuoksua, joka leviää keittiöön, kun lasagne paistuu uunissa.

Tässä reseptissä käytetään syksyn makuja eli kurpitsaa ja kantarelleja – yhdessä niistä syntyy taivaallisen makuinen herkku.

– Se on ihanaa, Landley lupaa.

Hyödynnä halloween-kurpitsa

Moni ostaa syksyllä kotiinsa ”halloween-kurpitsan”, joka kaiverretaan ja sisälle lisätään tuikku tai lyhty.

Kurpitsan sisällölle voi olla vaikea keksiä käyttötapoja, mutta ei hätää – noudata tätä reseptiä ja saat herkullisen aterian koko perheellesi.

Kurpitsa-kantarellilasagne

Täyte

  • Suolaa ja pippuria
  • 3 dl vettä
  • 1 purkki murskattuja tomaatteja (400 g)
  • 1 dl kapriksia
  • 90 g lehtikaalia
  • 400 g kurpitsaa, kuorittuna
  • 1 suuri keltainen sipuli
  • Voita
  • 200 g tuoreita tai pakastettuja kantarelleja (jos pakastettuja niin 100g)

Crème fraiche -valkokastike

  • 1 kananmuna
  • 4 dl crème fraichea
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 5 dl maitoa
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 50 g voita

Lisäksi

  • 1,5 dl raastettua parmesaania
  • ½ pakettia lasagnelevyjä

Valmistusohje

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Puhdista kantarellit ja laita ne kuivaan paistinpannuun.
  2. Paista, kunnes neste on haihtunut, lisää sitten nokare voita. Ripauta hieman suolaa ja nosta kantarellit kulhoon.
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja kuutioi kurpitsa pieniksi paloiksi. Hienonna lehtikaali. Sulata nokare voita suuressa paistinpannussa ja lisää sipuli. Paista, kunnes se pehmenee, ja lisää sitten kurpitsa.
  4. Paista sekoittaen, kunnes kurpitsa on pehmeää, noin 10 minuuttia. Lisää lehtikaali ja paista muutama minuutti, kunnes se on pehmennyt ja muuttunut kirkkaan vihreäksi.
  5. Lisää kaprikset ja murskatut tomaatit. Huuhtele tomaattipurkki vedellä ja kaada vesi pannulle. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna kiehua muutama minuutti.
  6. Kuumenna kattila keskilämmölle. Sulata voi ja ripottele joukkoon jauhot. Vatkaa seos tasaiseksi ja lisää maitoa vähitellen.
  7. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes se on tasaista. Lisää valkosipulijauhe, suola ja pippuri. Sekoita joukkoon crème fraiche ja lopuksi muna. Nosta sivuun.
  8. Lusikoi puolet kasvisseoksesta vuokaan. Laita päälle lasagnelevyjä ja kaada päälle puolet kastikkeesta. Ripottele päälle kantarellit.
  9. Lisää uusi kerros lasagnelevyjä, loput kasvikset, taas lasagnelevyjä ja lopuksi valkoinen kastike päällimmäiseksi. Paista lasagnea uunin alatasolla 30 minuuttia.
  10. Peitä foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa. Ota lasagne uunista, ripottele päälle parmesaaniraastetta ja paista vielä 20 minuuttia, yhteensä noin 50 minuuttia.

Vinkki! Ei ole väliä, minkä kurpitsalajin valitset – spagetti-, halloween- ja myskikurpitsa sopivat kaikki hyvin. Käytä noin 20×30 senttimetrin uunivuokaa, niin ainekset mahtuvat hyvin.

LUE MYÖS: Superhalpaa ja herkullista – älä jätä tätä särkikalaa kalatiskille lojumaan (Kalajutut.fi)