Kotitalouden lehtori Anu Heinaro valmistaa lohipiiraan perunamuusipohjaan.
Lohipiiras on suomalaisen keittiön klassikko, joka yhdistää mehevän lohen, tuoreen tillin ja täyteläisen taikinakuoren täydelliseen makuelämykseen.
Tämä suolainen piirakka sopii mainiosti niin juhlapöytään kuin arjen herkkuhetkiinkin – piirakan rapea ja kullanruskea kuori täydentää pehmeän kermaisen täytteen.
Ainekset
Pohja
- 1 dl perunamuusijauhetta
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 100g margariinia
- 1 dl kylmää vettä
Täyte
- 5 cm pala purjoa
- 150-200g kylmäsavulohta
- 1,5 dl juustoraastetta
Muna-kermaseos
- 200 g ranskankermaa
- 1 dl ruokakermaa
- 2 kananmuna
- 1 tl sitruunapippuria
- 0,5 tl yrttisuolaa
- 1 tl sitruunamehua
- 0,5 dl tuoretta hienonnettua tilliä
Valmistusohje
- Nypi pohjan kuivat aineet ja margariini sekaisin murumaiseksi seokseksi.
- Lisää kylmä vesi nopeasti haarukkavatkaimella sekoittaen.
- Painele voidellun piirasvuoan (Ø 24-27cm) pohjalle ja reunoille, käytä jauhoja apuna.
- Halkaise purjopala pituussuunnassa, huuhdo hyvin ja suikaloi purjo.
- Laita esipaistetun pohjan päälle lohta, purjosuikaleita ja ripottele juustoraaste päälle.
- Sekoita munat, kerma, ranskankerma ja mausteet sekä tilli sekaisin kulhossa.
- Kaada seos piirakkavuokaan täytteen päälle.
- Paista 200 asteessa n. 30-40 min.