Muurinpohjaletut kuuluvat suomalaisen kesän klassikkoherkkuihin – niitä paistetaan toreilla, festareilla ja etenkin mökkilaitureiden tuntumassa.

Kesämökkien varusteluun kuuluukin usein muurinpohjapannu eli muurikka, joka ei ole vain lettujen paistamista varten. Sillä kypsyvät myös makkarat ja muikut, mutta mahdollisuudet eivät lopu siihen. Muurikkapannu sopii monipuoliseen kesäkokkailuun – sillä valmistuvat myös esimerkiksi pizza.

Pizzaa tehdessä muurinpohjapannu toimii lähes pizzakiven tavoin. Kun taikina kaulitaan ohueksi, täytteitä ei laiteta liikaa ja pizza paistetaan leivinpaperin päällä kannen alla, syntyy herkullinen rapeapohjainen lopputulos.

Kokeile ruokatoimittaja Outi Mehton herkullista reseptiä.

Muurikkapizza kylmäsavukirjolohella

2 pizzaa

Valmistusaika noin 1h 10 min, aktiivinen noin 20 min + pannun kuumennus

Pohja

  • 5 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 2 dl vettä
  • 2 rkl öljyä

Täytteet

  • noin 1 dl tomaattikastiketta
  • 100 g juustoraastetta
  • 150 g kylmäsavukirjolohisiivuja
  • 100 g smetanaa
  • rouhittua mustapippuria
  • ¼ ruukku tilliä
  • ½ sitruuna
  1. Laita tilavaan kulhoon 4 dl vehnäjauhoja, säästä 1 ½ dl myöhemmäksi. Sekoita jauhojen joukkoon kuivahiiva, suola ja sokeri.
  2. Sekoita kuivien ainesten joukkoon vesi ja öljy. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Ripota taikinan joukkoon vaivaamisen aikana vähitellen noin 1 dl vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista, mutta on edelleen melko löysää. Jätä kohoamaan liinan alle noin puoleksi tunniksi.
  3. Ripota kahdelle leivinpaperille hieman vehnäjauhoja, jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja laita taikinapallot leivinpapereille. Ripota taikinapallojen päälle hiukan jauhoja, painele hieman ja kauli sitten mahdollisimman ohuiksi pizzapohjiksi.
  4. Levitä kullekin pohjalle valmista tai itse tehtyä tomaattikastiketta. Ripota päälle hieman juustoraastetta. Laita päälle kylmäsavukirjolohisiivuja sekä smetanaa nokareina. Rouhi päälle mustapippuria.
  5. Kuumenna muurikkapannu kunnolla ja laske sitten lämpöä. Jos käytät tulta, anna tulen hiipua pieneksi, mutta ruoki sitä, jotta pannun alla pysyy pieni liekki. Jos käytät kaasua, laske liekit pienelle kuumennuksen jälkeen. Jos kaasupolttimossa on useita kaasukehiä, sammuta sisin kokonaan.
  6. Siirrä pizza leivinpaperin kanssa kuumennetulle pannulle. Käytä siirtämiseen apuna esim. isoa leikkuulautaa tai uunipeltiä. Laita päälle kansi ja paista noin 12–15 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt ja juusto sulanut. Tarkkaile paistumista, jotta pohja ei pääse palamaan.
  7. Viimeistele pizzat puristetulla sitruunalla sekä tillillä ja tarjoa heti!

Lähde: IS / Ruokala

LUE MYÖS: Muista valmistaa tätä vanhanajan herkkua syksyllä – nautitaan kylmän maidon kera (Marjastaja.fi)